De club van zeven is een geheime club van zeven kinderen die samenkomen om mysteries te ontrafelen, goede daden te verrichten of gewoon om lol te trappen!
In dit eerste deel hoort een van de kinderen op een avond in de sneeuw een angstaanjagend gegil bij een leegstaand huis vandaan komen. Hij schakelt de club in en samen gaan ze, vermomd als sneeuwpoppen, op onderzoek uit.
Wat is er aan de hand in dat spookachtige huis? Heeft de slechthorende, griezelige huismeester er soms iets mee te maken? (flaptekst: ‘De geheime club van zeven’)
Als de zeven op een middag buiten aan het spelen zijn, zien ze tot hun grote schrik een man over een muur van een villa springen. Niet veel later horen ze dat er iets kostbaars uit het huis gestolen is! De geheime club komt meteen in actie en gaat op onderzoek uit. Al snel komen ze terecht op een circusterrein waar ze allerlei aanwijzingen vinden, maar ze kunnen er geen touw aan vastknopen. Wat is er met de leeuwen aan de hand? En wat heeft William met het houten been met de diefstal te maken? (flaptekst: ‘De club van zeven jaagt op parels’)
Als kind las ik al boeken van Enid Blyton. Mijn moeder had de serie’s van De vijf, Pitty en De dolle tweeling. Aan het lezen van deze boeken heb ik erg goede herinneringen. Wanneer ik terugdenk aan deze boeken roept dat een warm en fijn gevoel in mij op. De sfeer, de spannende avonturen en de altijd goede afloop staan me nog bij. De boeken over kostscholen stonden wat verder van me af, maar door deze boeken leek het me haast leuk om naar een kostschool te gaan. Natuurlijk wordt er in deze boeken een rooskleurig beeld geschetst van kostscholen, dus een echte kostschool had ik waarschijnlijk niet leuk gevonden.
Sinds een paar jaar worden de boeken van Enid Blyton opnieuw uitgegeven. Met nieuwe illustraties en een herziene tekst, zodat de boeken geschikt zijn voor de kinderen van nu. Zelf ben ik daar erg blij mee, want op deze manier kunnen nog meer kinderen kennismaken met deze boeken en de auteur. Toch vroeg ik me voor het lezen wel af in hoeverre de boeken naar deze tijd kunnen worden gehaald. Want toen de boeken werden geschreven, bestonden er nog geen mobiele telefoontjes, tablets en internet.
Gelukkig komen deze nieuwe technologische uitvindingen niet voor in de herziene edities. De boeken lijken zich nog in dezelfde tijd af te spelen, alleen is de tekst wat moderner gemaakt. Op deze manier is het geschikt voor de huidige generatie én blijft de sfeer en setting van de originele boeken intact. De avonturen van de club van zeven zijn tijdloos. Ik heb beide boeken met veel plezier gelezen en ik hoop dat de kinderen van nu dat ook gaan doen!
Wat mij betreft worden de andere herziene versies ook naar Nederland gehaald. Want ook de series over Pitty en de dolle tweeling verdienen het om gelezen te worden.
Reactie plaatsen
Reacties