Nog lang geen later


Opgroeien is leren springen. Van hier naar daar. Van vriendschap naar eerste liefde, van verlies naar hoop, van verlangens naar geluk, van ouders die gaan scheiden naar een nieuw gezin, van natuur naar klimaat, van grootouders die weten naar grootouders die vergeten…

De gedichten in dit boek trakteren je op herkenbare gevoelens in wondermooie zinnen die je doen zuchten van geluk of verdriet – of allebei. (flaptekst)

Dit is een boek dat je niet in een avondje uitleest. Het kost namelijk best wel moeite om sommige gedichten te lezen. Ik had nog nooit eerder iets van Kees Spiering gelezen en wist niet goed wat ik kon verwachten. Na rustig elke dag een paar gedichten te hebben gelezen, merk ik dat ik dit boek steeds meer ga waarderen. Dat is dan ook meteen mijn dringende advies: neem de tijd voor dit boek.

 

Want de eerste indruk was verwarrend. De gedichten zijn niet standaard op rijm, zinnen lijken niet te kloppen of lopen erg lang door en zelfs de onderwerpen zijn niet direct duidelijk.

En toch bleven de gedichten bij me. Ze zaten in mijn hoofd. Niet elk gedicht natuurlijk, maar dat komt door de vele verschillende onderwerpen. Sommige onderwerpen staan dichterbij de lezer. Bijvoorbeeld de gedichten over ouderen die vergeetachtig worden: wanneer je dit van dichtbij meemaakt zullen die gedichten je sneller opvallen. Of wanneer er pas een dierbare is overleden, dan blijven de gedichten over verlies je bij.

 

Juist het ’blijven hangen’ van gedichten maakt dit een bijzondere bundel. Want het is leuk om een gedicht te lezen, maar als je het daarna helemaal vergeet heb je er niet veel aan gehad. Omdat je deze gedichten onthoudt en erover gaat nadenken, moet er wel iets bijzonders aan ze zijn. Kees Spiering schrijft in prachtige zinnen en kiest bijzondere woorden die je ook bijblijven. Het is zeker een boek dat ik op tafel laat liggen, zodat ik het soms kan openslaan en één gedicht kan lezen.

 

De uitgave is ook prachtig. Jeska Verstegen heeft sfeervolle illustraties gemaakt die echt passen bij de gedichten. Het is daardoor ook een boek voor kinderen én volwassenen. Een aanrader, nogmaals, als je de tijd neemt.Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb