Ravi en de laatste magie


In de flat waar Ravi woont met haar moeder en broertje is een gasfornuis ontploft, waardoor iedereen tijdelijk weg moet. Omdat haar moeder in een rolstoel zit, heeft de gemeente een rolstoelvriendelijk plekje voor ze gevonden in een tehuis voor oude mensen. Dit blijken niet zomaar oude mensen, maar gepensioneerde tovenaars die nog een héél klein beetje kunnen toveren. Door de komst van het gezin gaat er iets mis de naarste tovenaar van de wereld (ook stokoud) kan de hele stad veranderen in een ellendig slagveld met ziektes en ratten. Ravi moet hem stoppen. Lukt dat? En gaat ze zich ooit nog ergens thuis voelen? (flaptekst)

In 2022 kwam het boek Mot en de metaalvissers uit. Geschreven door Sanne Rooseboom en geïllustreerd door Sophie Pluim. Ik vond het één van de beste kinderboeken van dat jaar. Het verhaal, de schrijfwijze van Rooseboom én de illustraties: het klopte allemaal. Toen werd er aangekondigd dat dit duo het kinderboekenweekgeschenk 2023 gingen maken. Hoewel ik van Rooseboom verder geen enkel boek heb gelezen, vond ik dit veelbelovend nieuws. Van Sophie Pluim weten we ondertussen wat ze allemaal kan en durf ik mezelf wel een fan te noemen. Haar eerste eigen prentenboek Het huisje zonder heks is echt mijn favoriete nieuwe boek van de afgelopen maanden. Kortom, ik had erg veel zin in dit kinderboekenweekgeschenk.

 

Toch is het vaak een teleurstelling, het geschenk. Het is maar een klein boekje waarin niet veel uitgewerkt kan worden. Er zijn uitzonderingen: Paul Biegel, Tonke Dragt en Mirjam Oldenhave schreven bijvoorbeeld echt hele goede kinderboekenweekgeschenken. Sanne Rooseboom mag wat mij betreft aan dit rijtje worden toegevoegd.

 

Ravi en de laatste magie begint erg slim. Een opsomming van dingen die tegelijk gebeurde en allemaal met elkaar te maken hadden. Zo ben je meteen op de hoogte en kan het verhaal snel opgang komen: want je hebt de kennis al die nodig is. Als lezer val je daarna meteen in het verhaal. We maken kennis met de hoofdpersoon Ravi, haar moeder (in een rolstoel) en haar broertje. Ze moeten een tijdje ergens anders verblijven in verband met een gasexplosie bij hun in de flat. Ze komen terecht bij een tehuis voor gepensioneerde tovenaars. Door hun komst wordt er iets in gang gezet en dit gaan ze natuurlijk samen oplossen.

 

Het verhaal is veelbelovend. De uitwerking is voor een kinderboekenweekgeschenk goed. Toch heb ik wel het gevoel dat er nog meer is. Sanne Rooseboom heeft erg interessante karakters bedacht, met een bijzondere woning en een verleden. Ergens hoop ik daarom op ooit een vervolg, of een herziene uitgebreidere versie van dit boek. Want het vraagt om meer!

 

De illustraties van Sophie Pluim zijn zoals we gewend zijn van haar. Mooi, doeltreffend en passend bij het verhaal. Het omslag en de twee illustraties op de schutbladen (volledig in kleur) laten maar weer eens zien hoe veelzijdig ze is. De sfeer die uit die illustraties spat is fantastisch.

 

Wat mij betreft is dit een goed Kinderboekenweekgeschenk waarvan ik hoop dat veel mensen er van gaan genieten! En wie weet komt er dan ooit meer…


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.