Een huis van karton


In de straat van Nina en Silas is een dief geweest. Geen gewone dief, maar een die melk en koek steelt. Een dief zonder huis! Nina wordt een beetje bang. Stel dat hij ook bij hen komt … Gelukkig is er iets anders om aan te denken: een enorme doos om mee te knutselen. Met wat hulp van papa en mama maken Nina en Silas daar een mooi huis van. Dan krijgt Nina een idee: misschien kan de dief wel in hun huis slapen. Samen met Silas gaat ze naar hem op zoek in het park. Hoe loopt dat af? En hoe moet het met de grote doos in de tuin als het gaat regenen? (flaptekst)

Het Kinderboekenweek thema dit jaar is ‘Bij mij thuis’. Meteen verschijnen er allemaal boeken die mooi aansluiten bij (gelukkig) brede thema. Het boek Een huis van karton past perfect bij dit thema. Er is namelijk een dief in de straat. Maar die steelt alleen maar eten. Dus denkt iedereen dat het een zwerver is: een dakloze. Zonder huis.

 

Nina heeft toevallig net een enorme doos gekregen en heeft daar een huis van gemaakt. Een huis van karton. Eerst vindt ze het best eng, die dief in de straat. Maar wanneer ze begrijpt dat het een dakloze is vindt ze dat zielig en wil ze actie ondernemen. Dan wil iemand haar kartonnen huis kopen en besluit ze nog meer huizen te maken. Het geld dat ze daarmee verdient wil ze doneren aan daklozen.

 

Elza Hogendoorn schreef een liefdevol verhaal. Kinderen kijken vaak anders tegen situaties zoals deze aan en dat weet ze prachtig weer te geven. Het verhaal voelt niet geforceerd bedacht voor het thema van de Kinderboekenweek, maar past toevallig goed.

 

De schrijfwijze van Elza Hogendoorn is prettig. Het boek leest makkelijk en je hoort de dialogen bijna als een toneelstuk in je hoofd. Wel verbaasde ik me erover dat Nina en haar broertje hun ouders met U aanspreken, dat hoor je tegenwoordig toch bijna niet meer. Het gebeurde niet vaak, maar ik vond het toch opvallend maar niet storend.

 

De illustraties van Madeleine van der Raad zijn leuk, vrolijk en passen goed bij de sfeer van dit boek. De doelgroep zal de illustraties graag bekijken.

Kortom, een leuk boek dat perfect geschikt is om in de Kinderboekenweek voor te lezen!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.