Umbrador


Jinna is wees en draagt een geheim met zich mee: ze heeft geen schaduw. Ze woont in huis bij een verschrikkelijke tante die haar het leven behoorlijk zuur maakt. Gelukkig heeft Jinna Scharrie, haar trouwe hond van wie ze zielsveel houdt.

Als haar tante aankondigt dat Scharrie weg moet, besluit Jinna er met haar hond vandoor te gaan. Hun vlucht brengt ze naar Umbrador, een parallelle wereld waar iedereen een bijzondere schaduw heeft die iets zegt over hun magische talent. Umbrador wordt geregeerd door de wrede Schaduwvorst Fulgis, die met hulp van zijn draak de bevolking onderdrukt.

Als haar eigen schaduw zich begint te ontwikkelen, ontdekt Jinna dat haar lot verbonden is met dat van Umbrador. Samen met Scharrie en de briljante kater Filou gaat ze op weg naar Fulgis. Maar hoe kunnen zij de Schaduwvorst en zijn draak ooit verslaan? (flaptekst)

Marieke Smithuis debuteerde met de serie over Lotte en Roos. Leuke boeken met korte voorleesverhalen over jonge meiden en hun dagelijkse bezigheden. Ik vond die boeken veelbelovend en ben altijd benieuwd geweest wat er nog meer ging komen van deze auteur. En nu is er dan Umbrador. Echt een totaal ander boek dan ik ooit had verwacht van Smithuis. Een fantasy boek.

Het omslag en de illustraties zijn van Jeska Verstegen en die moet ik meteen benoemen. Ze zijn fantastisch. Het omslag smeekt om opgepakt te worden en te lezen. De illustraties zijn prachtig en passend bij het verhaal en de fantasie-wereld waarin het boek zich afspeelt. Jeska Verstegen weet precies hoe ze tekst moet aanvullen en zorgt er voor dat het boek nóg beter wordt.

 

Ik schrijf nóg beter, want ik vind het boek geweldig. Het begint nog even in de gewone wereld die wij kennen, maar verplaatst zich al snel naar een andere wereld. Een wereld die Smithuis heeft verzonnen. Dat heeft ze ingenieus gedaan. De verschillende magische kwaliteiten die de bewoners kunnen hebben, de ontwikkeling daarvan en de kennismaking van hoofpersoon Jinna met al deze vreemde dingen zijn dusdanig goed beschreven dat je alles gelooft en het voelt alsof je erbij bent. Jinna heeft ook wel geluk door wie ze onder haar hoede wordt genomen. Je voelt direct een band met deze personen.

 

Het verhaal begint nog redelijk rustig maar komt al snel in een stroomversnelling terecht als Jinna samen met haar hond Scharrie en de briljante kater Filou op avontuur moet gaan. Het is bij vlagen spannend en er gebeuren dingen die je niet verwacht. Ook schuwt Smithuis er niet voor om dingen te laten gebeuren die je als lezer niet wilt. Personages die overlijden en verraad komt allemaal in dit boek voor. Je voelt mee met Jinna en wilt dat het goed komt.

 

Marieke Smithuis heeft samen met Jeska Verstegen een prachtig fantasy boek afgeleverd dat schreeuwt om meer. Ik hoop dat er meerdere boeken van Smithuis komen die hierop lijken. Haar boeken over Lotte en Roos waren al goed, maar dit is haar beste boek tot nu toe.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb