Het Kerstwinkeltje


In de vrolijkste winkelstraat van het land bevinden zich een heleboel winkeltjes, waar je alles kunt kopen wat je maar kunt verzinnen. En in de winter komt daar nog een extra winkeltje bij: het Kerstwinkeltje! Echt alles wat je nodig hebt voor het mooiste feest van het jaar, kun je vinden in het winkeltje van opa Hans. Kerstballen, kaarsen, kerstkaarten, kleine boompjes, stalletjes, en natuurlijk de leukste cadeautjes voor jong en oud.

Kom maar binnen! (flaptekst)

Dit jaar verschenen er twee nieuwe kerstboeken van Marianne Busser en Ron Schröder: een hervertelling van Het meisje met de zwavelstokjes en dit gloednieuwe verhaal in hun serie over winkeltjes: Het Kerstwinkeltje. Twee totaal verschillende boeken die toch perfect zijn om te lezen in deze periode voor Kerst.

 

Opa Hans heeft elk jaar een Kerstwinkeltje. Waar je alles kunt kopen voor kerst. We zien veel verschillende klanten voorbij komen. Elke klant heeft een eigen achtergrond en dat maakt het boek erg divers en niet voorspelbaar. Er komt een leuke oude dame die indruk maakt op Opa Hans. Een meisje wil graag iets voor haar zieke zusje doen. En ga nog maar even door. Opa Hans is al die tijd Kerstman in het winkeltje en wil iedereen helpen. Dat doet hij dan ook. Het is prachtig hoe hij er voor iedereen is en totaal niet aan zichzelf lijkt te denken.

 

Marianne Busser en Ron Schröder schreven een boek met de perfecte sfeer voor een Kerstboek. Het is duidelijk dat ze vinden dat je met kerst op elkaar moet letten en er voor elkaar moet zijn. Opa Hans is daar een erg goed voorbeeld van. Toch wordt de boodschap niet te opvallend genoemd en is het subtiel aanwezig.

 

Busser en Schröder zijn een kei in het maken van boeken op rijm. Het begint ondertussen bijna saai te worden om te schrijven: ook in dit boek leest het weer heerlijk. Hun rijmwoorden zijn altijd kloppend, het ritme is goed en het leest lekker door. Naast dat het goed is voor kinderen om te luisteren naar rijm voor hun taalontwikkeling is het ook goed voor de sfeer in een boek. Wanneer het goed is gedaan wordt een boek meteen bijzonderder dan een boek zonder rijm. En juist bij Kerst creëert het nog meer sfeer.

 

De illustraties van Ingrid ter Koele zijn schattig en super sfeervol. Het past goed bij de tekst en de sfeer die een boek over Kerst zou moeten hebben. Het is duidelijk een succesvolle samenwerking van illustrator en auteurs. Nog niet eerder las ik een boek uit deze serie over het Winkelstraatje, maar dit vraagt wel om meer.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.