De Sneeuwkoningin


Arne en Janna zijn beste vrienden, tot Arne op een dag een splinter van een toverspiegel in zijn oog krijgt. Dan verkilt zijn hart. Hij ziet alleen nog de slechte kanten van alles en iedereen, en gedraagt zich gemeen tegen Janna. Maar Janna laat Arne niet in de steek. Als Arne wordt meegevoerd door de wrede Sneeuwkoningin, wil Janna hem koste wat het kost redden. Ze vertrekt op een reis door Zweden vol gevaar, avontuur en bonte figuren – met één doel: het ijzige paleis van de machtige Sneeuwkoningin. (flaptekst)

Wie kent het verhaal van de Sneeuwkoningin niet? Ik heb het in mijn jeugd meerdere keren gelezen of gezien in films. Disney was ooit begonnen met een film over dit personage, dit werd Frozen. Dat is toch totaal iets anders, maar de inspiratie komt hier weg. Bij het sprookje van Hans Christian Andersen. En nu heeft Bette Westera een eigen versie van gemaakt. En wat voor één.

 

Bette Westera staat bekend om haar prettige schrijfstijl. In dit boek is dat weer net zo. Het leest als een trein en er wordt gebruik gemaakt van prachtige woordkeuzes en soms zelfs versjes. Bette Westera maakt ook veel gedichten en dat kun je merken in dit boek. Het verhaal is veel complexer dan ik dacht en de vele personages zijn erg interessant en maken dit echt een leuk boek om te lezen. Het verhaal heeft een prettige spanningsopbouw en zorgt ervoor dat je maar door wilt lezen. Even één hoofdstuk lezen of voorlezen is er niet bij: je moet door.

 

De illustraties van Aida de Jong zijn voortreffelijk gekozen. Haar stijl past perfect bij het sprookje. Ze weet de sfeer goed te vangen in haar illustraties. Haar illustraties doen wat ouderwets aan, maar juist door de tijdsgeest in het boek past dit goed. Je verlangt bijna zelf naar sneeuw en ijs, zo gezellig en mooi ziet het er soms uit.

 

Het is echt een boek om lekker te lezen als het buiten weer eens regent (of sneeuwt). Een kaarsje of de kachel aan en genieten van dit ouderwetse sprookje dat door de hervertelling van Bette Westera weer nieuwe generaties kinderen zal gaan aanspreken.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.