Mus & Kapitein Kwaadbaard en de wraak van de Furie


Na hun spannende avontuur met De Amorfe ontdekken Mus en haar vrienden dat Venezuela bezeten is door een kwaadaardige furie. Niet alleen Venezuela, maar iedereen in haar omgeving loopt groot gevaar. Mus, Kapitein Kwaadbaard, De Buffel en Kromme Kareltje reizen af naar de Vallei der Verloren Zielen, waar iemand schijnt rond te dwalen die meer weet over de furie. Onderweg krijgen ze hulp van kleine poederaap Raaf, de bijzondere kroegbaas Manke Melissa en de genadeloze premiejager Twintig. Wanneer ze horen dat de furie uit is op wraak op haar moordenaars, weten ze dat elke seconde telt… (flaptekst)

Alweer deel vier in de populaire serie over Mus en Kapitein Kwaadbaard. Kevin Hassing wist met zijn debuut, deel één, te verrassen en gaat hier nog steeds mee door. Want in niveau lijken de boeken niet af te nemen. Ook de populariteit neemt niet af. Het tweede en derde deel won de Kinderjuryprijs!

 

En ook dit deel is weer een heerlijk avontuur. Dat komt door de prettige schrijfstijl van Kevin Hassing. Zijn taalgebruik is origineel en modern. Wanneer hij moeilijke woorden gebruikt worden deze op een subtiele manier uitgelegd. Het boek leest daardoor soepel en is ook nog eens fijn om voor te lezen. Deze manier van schrijven en de originaliteit van de avonturen doen me nog steeds denken aan boeken van Paul Biegel. Dit komt ook door de goed uitgewerkte personages, met elk eigen karaktereigenschappen die nergens té overdreven worden. Toch is het nergens een kopie of lijkt er te zijn ‘afgekeken’ bij Biegel. Hassing heeft zijn eigen stijl ontdekt en wordt steeds beter.

 

Net als in de vorige delen is de humor ook weer goed aanwezig en zorgt dit soms voor een lach op je gezicht. Ook andere emoties zijn in dit vierde deel meer aanwezig. Zoals verdriet en zelfs een beetje rouw. De manier waarop dit wordt verwerkt is ook subtiel en niet te zwaar. Knap gedaan. Ook hieruit blijkt dat Hassing nog steeds groeit in zijn schrijven en het bedenken van de verhalen. Ik wil alleen maar meer van hem lezen! Helaas werd laatst bekend dat er nog maar één deel gaat verschijnen in deze serie en dat doet wel een beetje pijn. Volgens mij hadden Mus en haar vrienden nog veel meer leuke en originele avonturen kunnen beleven. Toch is het ergens ook wel weer fijn, stoppen op je hoogtepunt zeggen ze toch altijd? Misschien is dat nu wel. Stoppen terwijl de serie nog goed is, in plaats van doorgaan en doorgaan tot niemand het meer leest.

 

De illustraties van Linde Faas zijn weer prachtig. Sfeervolle kleuren en het geeft een mooi beeld van het verhaal. Het omslag is prachtig en nodigt uit tot lezen.

 

Wat mij betreft is dit dus weer een geslaagd deel in deze serie. Gelukkig kan ik nu nog met smart wachten op het laatste deel dat hopelijk dit jaar verschijnt. Verder ben ik ook erg benieuwd naar wat voor andere boeken Kevin Hassing gaat schrijven. In het voorjaar verschijnt er al een compleet ander boek van hem: De Krieps. Ik ben benieuwd!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.