De Vriezels


Maak kennis met de Vriezels.

De griezeligste familie De Vries ooit!

 

De familie belandt na vele verhuizingen in het rustige dorpje Sudderbeek. Dit keer wil Appel Vriezel voorkomen dat ze wéér moet verhuizen. Maar dan zal ze haar grootste angst onder ogen moeten komen: naar school gaan. Brrr! Wat als PLOP! haar glibberige oogballen uit hun kassen schieten en door het klaslokaal stuiteren?

 

Wat Appel niet weet, is dat ze nog veel meer moed nodig zaal hebben! Want niet alleen stuurt de burgemeester een spion op de familie af, er ligt ook een losgeslagen vampier op de loer… (flaptekst)

Kelly van Kempen debuteerde met De Sterrensteen-serie. Die boeken vond ik al erg leuk en vooral veelbelovend. De schrijfstijl van Kelly van Kempen is eigentijds, spontaan en gewoon prettig om te lezen. Ook haar ideeën en originele verhaallijnen zijn interessant en maken nieuwsgierig. Toen haar nieuwe boek De Vriezels werd aangekondigd was ik meteen om. De griezeligste familie De Vries ooit. Hoe verzin je het. En dan ook nog eens dat de hoofdpersoon problemen heeft met haar oogballen die dus zomaar uit hun kassen schieten. Het klonk allemaal meteen interessant en leuk. Toen de eerste illustraties bekend werden gemaakt, getekend door Pete Williamson (een niet-Nederlandse illustrator) was het helemaal duidelijk. Dit boek moest ik gaan lezen.

 

Helaas kwam het boek uit in een wat lastige periode waardoor het toch op de nog-te-lezen-stapel belande. Maar nu heb ik het eindelijk gelezen. Sinds haar debuut is Van Kempen steeds beter gaan schrijven. In dit boek is dat zeker te merken. Het verhaal is compacter, er zitten minder elementen in die een verhaal kunnen vertragen en de personages lijken wat beter uitgewerkt. Het is perfect passend bij de doelgroep, met de juiste humor die kinderen erg leuk vinden. Het verhaal is spannend, soms zelfs op het randje van té spannend. Dat zorgt er dan weer voor dat het ook voor oudere lezers leuk is! Hoewel ik als oudere lezer wel snel doorhad hoe alles zat, was dat zeker geen belemmering om door te lezen. Alle leuke toevoegingen, de hond, de levende standbeelden, het haar van Falco en nog veel meer dingen hielden het boek interessant. En vooral origineel. Want er zijn natuurlijk wel meerdere boeken over griezelige families. Denk alleen al aan The Addams Family. Hoewel het misschien wat raakvlakken heeft zijn er vooral veel verschillen en is het duidelijk een zelfbedachte familie.

 

De illustraties van Pete Williamson zijn een erg leuke toevoeging. Ze geven de perfecte sfeer af in dit griezelige boek. Toen het boek werd aangekondigd had het omslag nog andere kleuren, wat mijn voorkeur had. De kleuren nu maken het boek misschien wel opvallender, maar de eerdere kleuren pasten mijn inziens beter bij het boek. Toch is ook dit omslag super aantrekkelijk en maakt het nieuwsgierig!

 

Kortom. Na drie delen in De Sterrensteen-serie is dit andere boek van Kelly van Kempen zeker geslaagd en maakt het mij erg nieuwsgierig naar haar toekomstige werk. Kom maar op!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.