Ronnie de roerdomp en het geheim van het moeras


Suus is gek op vogels en gaat vaak naar het moeras vlak bij huis om ze te bekijken. Haar dementerende oma vertelt vreemde verhalen over het moeras, waar Suus niets van begrijpt. Wat wil haar oma haar toch duidelijk maken?

Op een winterse dag zakt Suus door het ijs en wordt ze tot haar verbazing gered door een pratende roerdomp. Hij heet Ronnie en lijkt iets te maken te hebben met een eeuwenoude legende. Terwijl Suus een roerdompe voor de mopperende Ronnie zoekt en hem de ogen opent voor de wereld en de vogels om hem heen, doet ze een nog veel grotere ontdekking… (flaptekst)

Het omslag, de titel en synopsis maakt direct nieuwsgierig. Marieke ten Berge heeft een prachtig omslag gemaakt dat volop sfeer uitstraalt. Zelf heb ik op het moment wat moeite met boeken over dementerende grootouders, dit komt me iets te dichtbij. Toch was dit geen reden om dit boek niet te gaan lezen. En ik ben blij dat ik het boek heb gelezen. Binnen twee dagen had ik hem uit.

 

Arjan Dwarshuis debuteert met deze jeugdroman en de uitgeverij heeft dit goed aangepakt. Een mooi formaat boek, een bijzonder getalenteerde illustratrice erbij betrokken die allemaal illustraties ín kleur heeft gemaakt. Bijna op elke pagina is een illustratie te zien. Dit maakt het een aantrekkelijk boek en echt uitnodigend voor de doelgroep. Mijn complimenten aan uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor deze uitgave en de durf om een debuut op deze wijze uit te geven.

 

Het verhaal is leuk en zelfs best origineel. De manier waarop Dwarshuis Suus omschrijft is erg passend bij haar leeftijd en maakt dat je echt meeleeft met haar. Je begrijpt haar interesse in het moeras en de vogels. Ook de onzekerheid omtrent haar dementerende oma en haar verdere ziekteverloop is invoelbaar beschreven. Het is een mooie toevoeging aan het verhaal. Niet alles is even origineel en sommige wendingen zie je als wat oudere lezer al vanaf het begin aankomen. Toch zorgt dit niet voor verminderd leesplezier. Verre van. De schrijfstijl van Dwarshuis is aangenaam en vraagt om meer. De personages vragen ook zeker om meer, daarom is het des te fijn om in het logo Ronnie de Roerdomp een duidelijke 1 te zien staan. Ik verwacht zeker een deel twee.

 

De combinatie van dit leuke verhaal en de prachtige illustraties zorgt voor een aanwinst in de jeugdliteratuur. Ook het enthousiasme over vogels is aanstekelijk en gaat hopelijk bij veel kinderen de interesse in vogels aanwakkeren. Erg leuk is de lijst achterin met vogels die je kunt afvinken wanneer je ze hebt gespot. Kortom: een erg leuk boek dat vraagt om meer!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.