Net goed!Drie grote monsters plagen drie kleine monsters.

Gelukkig krijgen de monstertjes hulp van de letters

van het verhaal. Zij leren de stoute grote monsters

een lesje. Net goed! (flaptekst)

Weer een nieuw prentenboek van Tjibbe Veldkamp. In 2023 bracht hij nog het bijzonder mooie leesboek De jongen die van de wereld hield uit. Een grote verrassing, echt een aanrader. Toch kennen we Veldkamp vooral van zijn leuke prentenboeken: Handje, Temmer Tom, 22 Wezen en noem maar op. Bijna al zijn prentenboek zijn goed. Nu is er dus weer een nieuwe: Net goed! Voor het eerst werkt hij samen met Rachelle Joy Slingerland. Het omslag maakt meteen nieuwsgierig, de monsters die ze heeft getekend zien er eng en toch ook grappig uit. Het kleine monstertje dat aan de titel hangt is schattig en maakt nieuwsgierig.

 

Wat mij betreft is een prentenboek goed wanneer de tekeningen en de tekst elkaar perfect aanvullen. De tekst vult de tekeningen aan, maar ook andersom. Wanneer de tekst niets toevoegt had het ook een tekstloos prentenboek kunnen zijn. En wanneer de illustraties niets toevoegen, tja waarom zijn ze er dan? In dit boek vullen tekst en illustraties elkaar naadloos aan. Dit is een typisch voorbeeld van een prentenboek dat op een sublieme manier speelt met de lezer. De letters spreken de hoofdpersonen (de monsters) direct aan en hebben zelf ook een rol in het verhaal. Veldkamp heeft een super origineel verhaal geschreven dat door de illustraties van Slingerland naar grote hoogte wordt gestuwd.

 

Want haar illustraties zorgen ervoor dat je begrijpt wat je eigenlijk aan het lezen bent. Zonder de illustraties is het maar een vreemde tekst. Slingerland begint eerst met een duidelijke bladspiegel. Bovenaan de bladzijden zie je de monsters in hun wereld. Onderaan de bladzijde is het wit en lees je de tekst. Maar wanneer de tekst zich begint te bemoeien met het verhaal gaan de werelden in elkaar overlopen. Ze heeft dit op een superleuke manier gedaan. Haar illustraties zijn prachtig, innovatief en de monsters zijn om op te vreten. Door haar illustraties is dit een bijzonder goed prentenboek geworden.

 

Toch was zonder de tekst dit prentenboek niet geslaagd. Het is hierin dus echt de wisselwerking tussen tekst en illustraties die het een goed boek maakt. Een echte aanrader!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb