De boom die een wereld was


De boom is oud en stil. Aan een tak hangt een luiaard de hele dag roerloos voor zich uit te staren. Tussen de wortels slaapt een beer. Een mier marcheert dag in dag uit dezelfde weg langs de stam. Maar wat gebeurt er als de nacht valt en niemand de luiaard meer in de gaten houdt? Waarom is de kruisspin zo mager? En Betsie, de bladluis, zo moddervet? Waarom kijken die twee snoeken in het meertje bij de boom zo chagrijnig? En die bonte boomeekhoorn – heeft die nou een horloge om? (flaptekst)

Toen Yorick Goldewijk in 2022 de Gouden Griffel won voor Films die nergens draaien behoorde hij ineens tot de betere kinderboekenauteurs van Nederland. Zijn boek daarna Duizend & Ik kon mij veel meer bekoren en bevestigde zijn status. Nu verschijnt er alweer een nieuw boek van hem. De boom die een wereld was. Het omslag en de synopsis spreekt meteen aan. Dit komt zeker door de illustratie van Jeska Verstegen. Ook de illustraties in het boek zijn prachtig, eigenlijk zoals we gewend zijn van deze illustratrice. Ze zijn sfeervol, hebben mooie composities en tillen de verhalen van Goldewijk naar een hoger level.

 

Tijdens het lezen komt meteen de vergelijking met Toon Tellegen in me op. Tellegen schrijft ook boeken met vaak korte verhalen over dieren, met een licht filosofisch tintje. Dat is dit boek ook. Het gaat ook over dieren en de verhalen zijn zeker niet simpel. De dubbele lagen zijn goed gevonden en zorgen ervoor dat dit boek voor een volwassen lezer erg gewaardeerd kan worden. Ik heb het boek snel uitgelezen en genoten van elk verhaal. De setting die Goldewijk heeft gecreëerd is niet tijdens elk verhaal duidelijk, maar de subtiele verwijzingen naar eerdere verhalen zijn leuk. Zo voelt het toch als een eenheid, al deze verhalen. Het einde waarop alles samenkomt is erg mooi gevonden.

 

Toch komt de vraag in mij op of de doelgroep (7+) dit boek ook kan waarderen. De verhalen zijn niet echt spannend of interessant. Het gaat vooral om de achterliggende gedachte dan om het avontuur. Door de illustraties gaan de verhalen wel leven en kan ik me voorstellen dat dit er voor zorgt dat kinderen het toch leuk gaan vinden. Het boek komt denk ik het beste tot zijn recht als voorleesboek, zodat je op de reacties van de kinderen kunt inspelen.

 

Toch is dit voor mij het beste boek van Yorick Goldewijk tot nu toe. De gelaagdheid en de verwevenheid tussen de verhalen zorgt voor een prachtig boek. Samen met de prachtige illustraties levert dat een heerlijk boek op.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.