De Titanic en het raadsel van de grote Omar


Cilia kijkt enorm uit naar haar reis op de Titanic, totdat blijkt dat haar hondje Toto in de kennel aan boord moet. Terwijl haar ouders zich op het societyleven van de eerste klas storten, probeert Cilia zoveel mogelijk tijd met haar pup door te brengen.

Tom klimt stiekem aan boord als zijn vader een baantje op de Titanic bemachtigd heeft. Wanneer hij iets opvangt over een kunstwerk met edelstenen, ziet hij kans schoon om zijn vader te laten zien wat hij waard is. Maar eerst zal hij vriendschap moeten sluiten met een meisje uit een andere wereld. Zal dat lukken via haar hondje? (flaptekst)

Een kinderboek over de Titanic. Tja, wat kun je hier van verwachten? Je weet eigenlijk al hoe het boek gaat aflopen natuurlijk, want iedereen kent het verhaal van de ijsberg die de onzinkbare boot liet zinken. Ik vind het een dappere keus om hier dan toch een kinderboek over te schrijven.

 

Lucinda Vos en Marlene Rebel hebben voor dit boek veel onderzoek gedaan. De hoofdpersonages zijn bedacht voor dit boek, maar hadden zo echt op de Titanic kunnen zitten. Het is fijn hoe de auteurs een echte historische gebeurtenis hebben gebruikt om een avontuurlijk verhaal over twee kinderen te vertellen. Op deze manier leren de lezers nog wat over de Titanic, zonder dat het voelt als een geschiedenisles. Ze hebben ervoor gekozen om de hoofdstukken om en om over de twee hoofdpersonen te laten gaan. Tom, de verstekeling aan boord en Cilia, het rijkeluismeisje. Twee tegenpolen die elkaar niet kennen maar tijdens de reis kennismaken. Het zijn twee duidelijke verschillen maar toch past het goed bij elkaar.

 

Het verhaal over de Grote Omar, een boek dat echt op de Titanic mee was, is erg interessant. Ik kende dit verhaal nog niet en heb dus ook weer iets geleerd. Achterin het boek staat meer informatie over dit boek en dat maakt het nog interessanter. Je hebt iets gelezen over een echt bestaand boek! Ook wordt er duidelijk uitgelegd wat echt is gebeurd en wat de auteurs nog hebben verzonnen.

Maar wat ik misschien het knapste vind aan het boek is de spanning die oprecht voelbaar is wanneer de boot begint te zinken. Ondanks dat je weet dat dit moment er aan zit te komen, het is spannend en je wilt weten hoe het gaat aflopen met Tom en Cilia. Bijzonder hoe de auteurs dit toch voor elkaar krijgen!

 

Het omslag en de doorsnede van de Titanic zijn gemaakt door Sophie Pluim. Als ik dit boek niet kende en ergens zou zien liggen, dan zou ik het oppakken. Want het omslag is sfeervol, maakt nieuwsgierig en geeft weinig weg van het verhaal. De schutbladen met de doorsnede van de Titanic zijn prachtig en geven een goed beeld van de locatie waar het boek zich afspeelt. Ook erg mooi is de vormgeving op het omslag. Mijn complimenten.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb