De Kabaalbende - Stoute Streken


Op een dag rijden Frietje en haar ouders in een knalgele gedeukte bus het oersaaie stadje Braverick binnen. De Bravericken kijken hun ogen uit. Al jaren houden zij zich keurig aan de strenge regels van burgemeester Pietlut. Herrie is verboden in het keurige stadje, net als spelen en knoeien – en eigenlijk alles wat leuk is.

 

Frietje houdt juist van feest, spelletjes en vrolijkheid, net als haar ouders. En in hun speelgoedwinkel, Stoute Streken, wordt kattenkwaad zelf aangemoedigd. Dat bevalt burgemeester Pietlut helemaal niets. Hij zet alles op alles om te zorgen dat iedereen in zijn stad de regels blijft volgen. Samen met haar vrienden van de Kabaalbende verzint Frietje een wild plan om tóch het plezier terug te brengen in Braverick. (flaptekst)

Na meerdere succesvolle prentenboeken zoals De ridder zonder  billen en Het prinsesje zonder stank schrijft Levina van Teunenbroek nu voor het eerst een boek voor iets oudere kinderen, 7+. Net als bij haar prentenboeken maakt Charlotte Bruijn de illustraties. Erg begrijpelijk dat ze deze succesvolle samenwerking voortzetten. De eerder genoemde prentenboeken zijn een schot in de roos en vragen om meer.

 

Stoute streken is een leuke start van een frisse serie over de Kabaalbende. Frietje mag dan wel nieuw zijn in het stadje, ze maakt algauw vrienden. Dat is meteen al een leuke afwisseling, vaak wanneer een hoofdpersoon ergens heen verhuist is er eerst geen sprake van vrienden, hier is dat dus wel het geval. Tijdens het lezen valt meteen de erg goede woordkeus van Levina van Teunenbroek op. De burgemeester heet Pietlut, de juf heet Klepgraag: ze is een echte roddeltante. En de oudtante van Frietje, Carolien, was overleden aan vergevorderde ouderdom. Voor de doelgroep niet perse grappig, maar voor de voorlezer zeker wel.

Ook de schrijfstijl van Levina van Teunenbroek valt op. Het is vlot, leest makkelijk en past perfect bij het vrolijke verhaal. Nergens wordt het té spannend en je weet gewoon dat dit goed moet aflopen. Misschien gaat het ook allemaal wel iets te makkelijk, maar dat zal de doelgroep geen moer uitmaken.

 

De illustraties van Charlotte Bruijn zijn vrolijk. Het omslag spreekt aan door de opzet en de kleuren. Het binnenwerk valt op omdat er is gewerkt met zwart-wit illustraties en als enige kleurtoevoeging paars. Toch anders dan enkel zwart-wit. De illustraties zijn anders dan hoe Bruijn de prentenboeken illustreert. Het is allemaal wat losser en wilder. In dit boek is de samenwerking tussen illustraties en tekst minder belangrijk dan in een prentenboek, toch is de samenwerking erg goed. Het is een mooie aanvulling voor het leuke verhaal.

 

Kortom, dit is een goede start van deze nieuwe serie. Ik hoop op meer en ben erg benieuwd naar de ontwikkeling van de verhalen en de personages. Ook mijn complimenten aan de uitgeverij, Van Holkema & Warendorf voor de mooie uitgave. Het is een redelijk groot formaat boek en door de extra kleurtoevoeging in de illustraties valt het boek op en wordt het kwalitatief beter. Op naar meer!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb