De Fluistervlammen - Het geheim van de Doolhofstad


Benjamiah geloof niet in magie. Maar dan krijgt hij per post een mysterieuze pop opgestuurd. De pop komt tot leven en leidt hem naar een andere betoverende wereld. Een wereld die bestaat uit een doolhof van straten, waar kleur net zo waardevol is als goud en waar getoverd wordt met behulp van poppen…

In de magische stad Slingerwald ontmoet Benjamiah de brutale Elizabella. Zij is vastbesloten de verdwijning van haar broer op te lossen. Benjamiah en Elizabella moeten het tijdens hun zoektocht opnemen tegen kleurenstropers, een bloeddorstige Minotaurus en een duistere magiër die over Slingerwald regeert. Zullen ze Elizabella’s broer terugvinden en komt Benjamiah ooit weer thuis? (flaptekst)

Zonder de flaptekst te hebben gelezen wilde ik dit boek lezen. Want wat een prachtig omslag heeft dit boek. Vivienne To heeft een sfeervol en uitnodigend omslag gemaakt dat schreeuwt om aandacht. En hoewel de illustraties verder in het zwart-wit zijn, zijn die ook waanzinnig. De manier waarop To licht toevoegt aan de illustraties, de wereld en de personages vastlegt en hoe ze sfeer creëert is bijzonder knap. Ik vind het prachtig.

 

En gelukkig viel het verhaal van Jordan Lees ook niet tegen. Want een boek lezen enkel omdat het een mooi omslag heeft is niet perse heel handig. Ik heb zeker boeken gelezen om die reden die echt tegenvielen. Maar dit boek niet. Jordan Lees heeft duidelijk goed nagedacht over Slingerwald en de geschiedenis van Slingerwald. Want alles lijkt tot in de puntjes te kloppen. Bijna alsof de wereld echt bestaat. De personages hebben allemaal een eigen persoonlijkheid, ze praten op hun eigen manier en door de beschrijvingen heb je een goed beeld van hoe ze eruit zien. Het is wel veel informatie om tot je te krijgen, maar omdat Benjamiah uit ‘onze’ wereld komt heeft hij ook veel vragen en begrijpt hij het ook niet in één keer. Dus we trekken eigenlijk samen met hem op.

 

Het is wel even verwarrend wanneer je begint met het boek, want je denkt kennis te maken met de hoofdpersoon, maar dit blijkt niet zo te zijn. Je maakt eerst kennis met Edwid, het broertje van Elizabella, en we gaan op avontuur met hem. Na een hoofdstuk maak je pas kennis met Benjamiah. Eerst begreep ik niet goed wie nou wie was en hoe dit in het verhaal zou passen. Maar op het einde wordt alles duidelijk: Jordan Lees heeft er erg goed over nagedacht en dat zorgt voor een erg emotioneel einde. Ook heeft hij erg goed nagedacht over de magie in dit verhaal. De poppen zijn origineel en een fijne toevoeging. Maria Postema heeft ook weer erg goed werk geleverd met de vertaling, het boek leest heerlijk vlot ondanks de dikte.

 

Er komen veel fantasy-boeken uit. Maar De Fluistervlammen is echt een aanrader en niet een standaard fantasy-boek. Ik vond het een verademing om deze te lezen en kijk uit naar de volgende delen!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.