De Penderwicks - Jeanne Birdsall


Wanneer ons verhaal begint, is Batty nog maar vier jaar. Rosalind is twaalf, Skye elf en Jane tien.

Ze zitten met meneer Penderwick en Hond in de auto. Ze zijn op weg naar Arundel en helaas zijn ze verdwaald.
Deze zomer wacht de vier zusjes Penderwick een geweldige verrassing: een vakantie op het wonderschone landgoed Arundel. Al gauw zijn ze druk bezig de zomerse magie van de uitgestrekte tuinen van Arundel te ontdekken, net als de met schatten gevulde zolder, de tamme konijnen en de kokkin die de lekkerste cake van Massachusetts maakt. Maar hun beste ontdekking is Jeffrey Tifton, de zoon van Arundels vrouw des huizes, die de perfecte metgezel voor hun avonturen blijkt te zijn.
De hardvochtige, nare mevrouw Tifton zelf is helaas minder blij met de Penderwicks en waarschuwt de nieuwe vrienden om niet in de problemen te raken. Dat beloven ze plechtig - maar zijn ze ook van plan zich aan deze belofte te houden? Eén ding is zeker: het zal voor de zusjes Penderwick een onvergetelijke zomer worden (flaptekst)!

 

Een ouderwets verhaal over een gezin op vakantie. De omslag is vrolijk en spreekt direct aan, ik heb destijds de eerste drie delen in één keer gekocht zonder er al iets van gelezen te hebben. Maar het boek lijkt op het eerste gezicht een verhaal in de lijn van Astrid Lindgren. En die boeken spreken mij erg aan dus wie weet?

 

Maar juist de vergelijking met Astrid Lindgren maakt het dit boek wat moeilijk. De boeken van Astrid Lindgren zijn tijdloos. Voor een boek uit 2005 is De Penderwicks een enigzins achterhaald boek. De schrijfstijl is wat ouderwets en er wordt met redelijk moeilijke taal gesproken.

En toch doet dit geen afbreuk aan het boek. Want het is een, zoals op de kaft staat gedrukt: ‘Heerlijk vakantieverhaal’. Dat klopt, want tijdens het lezen van dit boek wil je zelf één van de kinderen Penderwick zijn. Je wilt dit avontuur ook beleven, of zelfs alleen al op vakantie naar dit specifieke vakantiehuisje op landgoed Arundel. Als dit echt zou bestaan, ga ik er volgende zomervakantie heen.

 

‘De Penderwicks’ is ondanks het niet originele plot en idee een fijn boek om te lezen of om voor te lezen. De doelgroep is kinderen van 8 tot 12, maar wat mij betreft is dit ook een boek om te lezen als volwassene. Om de herkenbaarheid en soms de behoefte om weer even kind te zijn.

 

 ©De Leesplank 2020


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.