Ons kasteel aan zee - Lucy Strange


  1939.De twaalfjarige Petra woont met haar ouders en zus in een vuurtoren aan de Engelse kust. Haar wereld bestaat uit avonturen in verborgen tunnels en verhalen over zeemonsters. Maar die fijne wereld wordt op zijn kop gezet als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Petra’s moeder wordt ervan verdacht te spioneren voor de Duitsers, en haar vader en zus lijken zo hun eigen geheimen te hebben. In het duister van de oorlog vindt Petra een lichtpuntje in de oude legende van Dochters van Steen. Kan die legende haar helpen om haar familie bij elkaar te houden (flaptekst)?

   

  Het verhaal wordt beschreven vanuit Petra, het meisje dat samen met haar oudere zus Magda en haar ouders in een vuurtoren woont. Wanneer het oorlog wordt verandert haar leven sterk.

  In het boek leef je erg mee met Petra, ze is een lief meisje dat door de oorlog sterk en dapper moet worden. Petra is nieuwsgierig en onderzoekend. Dit kan erg leuk zijn, maar wanneer ze minder leuke dingen ontdekt over haar vader en zus is het ineens anders.

   

  “Ik zal me die ochtend altijd herinneren. Op dat moment had ik het nog niet kunnen weten, maar het zou de laatste echt gelukkige herinnering worden die ik van ons vieren heb. Het leek alsof de spanningen en het wantrouwen van de afgelopen maanden waren weggespoeld, en we waren weer net zoals vóór de oorlog.”

   

  Lucy Strange beschrijft goed dat de emoties en geheimen van de Tweede Wereldoorlog eigenlijk te zwaar zijn voor kinderen. Petra relativeert op haar eigen manier en ze gaat er vanuit dat het allemaal goed komt. Ze heeft een positieve insteek die in het hele verhaal de boventoon voert. Dat maakt het erg aangenaam om te lezen en maakt ook dat je doorleest. Ik heb het boek in twee uur uitgelezen.

   

  Petra put veel steun uit de legende van de Dochters van Steen, die haar vader vaak vertelde. De vaders van vier vissersdochters zijn op zee verdwenen. De vissersdochters offeren zich op, ze veranderen in vier stenen die naast de vuurtoren op de klif staan.  En de vaders komen veilig thuis. Petra moet ook offers brengen en het versteend raken komt aan het einde van het boek weer naar voren.  

   

  Wat mij betreft is het enige minpuntje van dit boek de tweede verhaallijn, over de familiegeschiedenis van de ouders van Petra, die in het begin even wordt opgevoerd, daarna weg lijkt te zijn en dan op het eind weer tevoorschijn komt. Deze verhaallijn leent zich goed voor een diepere uitwerking en kan dan goed tot zijn recht kunnen komen in dit boek.

   

  Er is al veel geschreven over de Tweede Wereldoorlog, ook voor kinderen. De kans dat er veel overeenkomsten zijn is groot, maar bij dit boek voelt dat voor mij niet zo. Het is een origineel verhaal, dat vanuit een heel andere invalshoek is geschreven dan de meeste kinderboeken over dit thema.

   

   ©De Leesplank 2020


  Lees mijn recensies van de andere boeken van Lucy Strange:


  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.

  Maak jouw eigen website met JouwWeb