Eiland - Mark Janssen


Een vader, een dochter en hun hond lijden schipbreuk en spoelen aan op een klein eiland. Wat zij niet weten, is dat dat eiland niet is wat het lijkt.

Eiland beschermt de drie tegen wind en kou, tegen golven en gevaar en voert hen door een prachtige wereld.

Terwijl de seizoenen veranderen, ontdekken ze geluiden en geuren die ze niet kennen en  kleuren die ze nog nooit hebben gezien.

Tot ze worden gered. En dan blijkt dat Eiland niet onopgemerkt is gebleven. (Flaptekst)

 

Een prentenboek van Mark Janssen. Een steeds bekendere illustrator die steeds meer aan de weg timmert. Na jaren boeken van anderen te hebben geïllustreerd verschijnen er nu steeds meer boeken van zijn eigen hand. Eiland is een prentenboek dat al zijn eerdere werk overstijgt!

Het prentenboek is tekstloos. Dus het verhaal biedt ruimte aan eigen interpretatie. De lezer ziet vanaf het begin af aan al dat het Eiland niet zomaar een Eiland is. Dit weten het meisje, de vader en de hond nog niet.

En juist dat maakt het doeltreffend. Je moet de platen goed bekijken om te snappen wat er gebeurt.

En op de platen is enorm veel te zien! Elke afbeelding zit boordevol details, zoals dieren die voorbij vliegen , alle bijzondere waterdieren en de uitdrukking op de gezichten van de dieren.

De hoofdpersonen blijven klein terwijl de dieren groots worden neergezet. Het is altijd even goed kijken waar het meisje en haar vader zijn.

 

Het kleurgebruik is op elke afbeelding anders. De voorkant heeft blauw als basiskleur, maar andere bladzijdes hebben rood als basiskleur, of groen, of geel! Dit zorgt voor een sfeervol boek dat keer op keer mooi is om te bekijken en dat elke keer een verrassend verhaal oplevert.

 

Deze zomer komt het nieuwe prentenboek van Mark Janssen uit. Ik ben er heel benieuwd. De lat ligt in ieder geval hoog!

 

©De Leesplank 2020


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb