Minoes - Annie M.G.Schmidt & Eda Kaban


Minoes is vroeger kat geweest. Ze spint, krabt, geeft kopjes en ze houdt nog steeds van vogeltjes. Ze is nu een gewoon meisje, maar kan nog wel met poezen praten. En dat is soms heel handig….

 

Een nieuwe uitgave van de bekende klassieker van Annie M.G. Schmidt. Als kind las ik de vorige uitgave, met illustraties van Carl Hollander. Die tekeningen zijn haast niet te evenaren. Daarom is het gedurfd om de illustraties te vervangen.

 

Allereerst: de nieuwe omslag is fantastisch. De illustratie straalt warme uit en nodigt uit tot lezen. Het belooft veel goeds. Maar dan het binnenwerk. Elke hoofdstuk titel heeft een eigen kat. Negentien hoofdstukken, dus negentien verschillende katten. De katten stralen allemaal een eigen karakter uit en deze tekeningen zijn erg leuk. Maar meer illustraties zijn er niet, alleen deze negentien katten. Dat is een gemiste kans, want ik verlang hierdoor in ieder geval meteen terug naar de sfeervolle illustraties van de originele uitgave. 

 

De tekst van Annie M.G. Schmidt blijft van ongekende kwaliteit. Het gemak waarmee de tekst lijkt te zijn bedacht maakt het lezen fijn. Hoewel mevrouw Schmidt ooit zelf aangaf dat Minoes ‘zelfplagiaat’ was is het boek origineel. Het verhaal is origineel, de uitwerking is origineel en de namen van alle karakters al helemaal. Meneer Ellemeet, Jakkepoes, Pompkat en Pluf zijn hier goede voorbeelden van. De gesprekken tussen Minoes en de katten zijn van ongekend hoog niveau. Dit kom je in andere boeken niet op deze manier tegen. Hoewel Minoes niet het beste werk van mevrouw Schmidt is, is het zeker wel één van de betere kinderboeken van Nederland. En vergeleken met boeken die nu uitgebracht worden komen er maar weinig auteurs in de buurt van haar niveau.

 

Het is lastig om dit boek een cijfer te geven. Het verhaal verdient een dikke 9. Maar de tekeningen zijn net voldoende, een zes. Dit zou gemiddeld een 7;5 opleveren. Daarom deze kanttekening. De oude uitgave van Minoes, met illustraties van Carl Hollander zou zeker een ruime negen gekregen hebben. Deze uitgave wordt helaas door de illustraties, die weliswaar leuk zijn maar niet meer dan dat, omlaag gehaald.

 

©De Leesplank 2020

 

 

 

Hier rechts de eerdere uitgave van Minoes --> 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb