Woeste Willem - Ingrid & Dieter Schubert


‘En nu opgehoepeld!’ brult Willem.

Frank begint te rennen. ‘Tot ziens!’ roept hij over zijn schouder.

‘Alsjeblieft niet,’ mompelt Willem.

 

Willem is een humeurige en mopperende zeerover, maar met het jongetje Frank sluit hij vriendschap en aan hem vertelt hij al zijn avonturen (samenvatting).

 

Het prentenboek van de ‘Geef een Prentenboek cadeau’ actie 2020: een ‘gouwe ouwe’ van Ingrid en Dieter Schubert. Vanaf 12 juni is dit boek voor maar € 2,50 verkrijgbaar.

 

Maar misschien ben ik wel wat bevooroordeeld. Toen ik in de kleuterklas zat, was er een feest op school en mijn juf was verkleed als Woeste Willem! Als kleuter geloofde ik meteen alles wat er gebeurde. Vanaf toen heb ik het boek vaak voorgelezen gekregen en daarna ook nog vaak zelf gelezen.

 

Wanneer ik terugdenk aan de redenen waarom ik het boek als klein kind leuk vond, kom ik uit op:

  1. de illustraties zijn fantastisch, er is super veel te zien;
  2. ik wilde dit avontuur zelf meemaken!

 

Als ik het boek nu lees, zijn er andere redenen:

  1. de schuwheid van Willem en de ontwikkeling van de vriendschap wordt mooi beschreven en zijn ook in de tekeningen terug te vinden;
  2. het personage Frank is zo heerlijk kind! In alles wat hij doet is hij nog een kind. Hij wordt niet volwassen gemaakt, zoals vaak gebeurt in boeken, maar blijft echt kind.

 

Het enige minpuntje dat ik kan bedenken is dat het een prentenboek is met relatief veel tekst, wat de concentratie van het luisterende kind negatief kan beïnvloeden. Maar dit nodigt wel weer uit om goed te gaan zitten en echt samen te gaan lezen en kijken in het boek. Ook het nabespreken en benoemen van dingen op de grote platen kan erg goed.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.