Alfabet - Charlotte Dematons


B is van badlaken waarop een broccoli in badpak de blauwe bergen bewondert, terwijl op de bloemetjesbank een broccoli in bikini hun bloemkooltje in zijn buggy bekijkt.

 T is van tandarts - een teckel – die met een tang een tand trekt van een tyrannosaurus rex terwijl zijn toegewijde tandartsassistent – een tapir – toekijkt.

 Alle letters van het alfabet en hun oneindige mogelijkheden vind je in dit prachtige boek vol verrassende vondsten.

Iedere pagina is een weergaloos zoek- en ontdekfeest.

 Probeer in de tekeningen ook de letters zelf te vinden, voor de dief ermee vandoor gaat!

Zie je welk voorwerp hij van elke bladzijde meeneemt (flaptekst)?

 

Tja, waar moet ik beginnen? Over dit boek is alles al gezegd. Charlotte Dematons is misschien wel de bestverkopende prentenboekenmaakster in Nederland. Haar eerdere boeken ‘Sinterklaas’, ‘De gele ballon’ en ‘Nederland’ verkochten waanzinnig goed en kregen alleen maar positieve reacties. Ook haar werk voor andere schrijvers is altijd van hoge kwaliteit, denk bijvoorbeeld aan ‘Alleen op de wereld’ van Hector Malot. In 2016 illustreerde Charlotte Dematons een nieuwe uitgave en dat deed ze vol overgave.

 

‘Alfabet’ is een totaal ander boek dan haar andere boeken. Ja, er zijn ook dingen hetzelfde.

  • Op elke bladzijde komt een mannetje, in dit geval de dief Alfabet, terug.
  • Op elke bladzijde moet je zoeken naar de letter en het object dat Alfabet steelt.
  • Charlotte Dematons verwerkt kunstwerken of andere kinderboekenklassiekers in de platen. Zoek ze allemaal! Bijvoorbeeld Pippi Langkous, Jip & Janneke en Mary Poppins.
  • Het zijn stuk voor stuk zoekplaten waar je je ogen uitkijkt.

Deze vier punten heb je in al haar boeken.

Maar wat is nieuw?

  • Het hele concept, 26 platen met op elke plaat een andere letter en enkel objecten, mensen, dieren, dingen die beginnen met die letter.

 

En juist dit element maakt het een fantastisch nieuw zoekboek. Want welk kind heeft ooit gehoord van een ‘Haags hopje’, een ‘gaffel’, ‘epauletten’ en ga zo maar even door? Op elke plaat kom je dingen tegen waarvan je denkt ‘Hee of hé! Hoort dit hier wel?’

Maar daar kun je zeker van zijn. Charlotte Dematons is drie jaar bezig geweest met dit boek en elk woord klopt.

 

Ook zijn er een website en een app bij dit boek verschenen. Met de app kun je de camera richten op de bladzijde en zie je overal staan welk woord het is.

 

En wat is het fijn om bij de S een Stoomboot te zien, met Sinterklaas in Smoking en Schapen in plaats van Pieten (want Pieten beginnen met de P). De lol spat van de platen af, je kunt zien hoe leuk Charlotte Dematons het heeft gehad met het creëren van sommige woorden en situaties.

 

Nog een tip: luister de extra lange aflevering van de Grote Vriendelijke Podcast met Charlotte Dematons als gast. Het is ontzettend leuk om haar te horen vertellen over de werkwijze, het boek en nog veel meer.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb