Bijzondere keus, meneer de reus! Erik van Os & Elle van Lieshout - Job van Gelder

Al de hele dag, de hele avond, wachtten alle stoelen, alle tafels op de eerste gast. Bezorgd zaten de chef-kok en de ober op het terras. ‘We kunnen net zo goed sluiten,’ zei de chef-kok. ‘Er komt toch niemand meer.’ Maar net als ze naar huis willen gaan, staat er een reus op de stoep. O nee, denkt de ober, als we daar maar genoeg eten voor hebben… (flaptekst)

 

Erik van Os & Elle van Lieshout hebben samen al een mooie rij prentenboeken gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan ‘Schatje en Scheetje’ (2008) en ‘O, o Octopus’ (2009). Hun verhalen zijn altijd zeer vrolijk en spreken kinderen erg aan.

 

Dat geldt ook voor ‘Bijzondere keus, meneer de reus!’ Want ook een reus wil wel eens uit eten! Maar ja, een reus eet toch erg veel? Maar de reus maakt een heel bijzondere keus voor het hoofdgerecht. En later in het boek blijkt wel waarom.

 

Het verhaal is vrolijk en dit maakt het een erg fijn voorleesboek. De illustraties van Job van Gelder helpen hier ook bij. Elke plaat is op zichzelf een schilderij om naar te kijken. Van Gelder maakt kleine details en verzint nog veel meer dan er in de tekst wordt benoemd. De takelmachine om de drie emmertjes limonade aan de reus te serveren of dat de ober op de neus van de reus staat om de bestelling op te nemen. Elke plaat leent zich ervoor om samen met een kind goed te bekijken.

 

Het enig jammere aan dit prentenboek is de vormgeving. Waar de tekst en de illustraties elkaar mooi aanvullen, elkaar mooi aanvullen, sluit de vormgeving daar niet altijd goed op aan. Op sommige platen is de tekst wit en op andere platen zwart. Dit hangt van de achtergrond van de platen af, maar het zorgt ervoor dat het geen geheel lijkt. Ook is er op sommige platen té veel tekst, waardoor de aandacht voor de illustratie verslapt.

 

Maar over het hele geheel is het een prachtig en prettig voorleesboek.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.