Beste Bregje Boentjes - Mathilde Stein & Chuck Groenink


Wie is de mysterieuze afzender?

Aan Bregje B. Boentjes staat er op de brief die Bregje op de deurmat vindt. Van wie zou hij komen? Van een circusdirecteur op zoek naar nieuw talent? Of een bende spionnen? Een schatrijke sjeik, een stille aanbidder?

Hoopvol fantaseert Bregje over wie haar zou kunnen schrijven. Dankzij de geheimzinnige brief neemt ze ten slotte een besluit dat haar leven voor altijd zal veranderen.

 

Een prentenboek dat bijna alleen maar bestaat uit brieven. Bregje vindt een brief op de mat. Als ze de brief ziet, begint ze te fantaseren over wat er in zou kunnen staan. De brieven zijn stuk voor stuk geweldig en grappig. Want wie wil er nou niet in een film spelen, of in een circus optreden? En wie wil er nou geen stille aanbidder? Iedereen fantaseert soms over een ander leven. Denk maar eens na, zou je niet graag een andere baan willen? Of willen emigreren naar bijvoorbeeld Scandinavië (ik wel)?

En soms heb je net even dat ene zetje in de rug nodig om achter je dromen aan te gaan. Bij Bregje is een brief die ze nog niet eens heeft gelezen dat zetje. Want aan het eind van het boek neemt ze een dapper besluit.

 

Mathilde Stein heeft een aantal prentenboeken op haar naam staan. En stuk voor stuk zijn dit fijne boeken. Denk aan  ‘Bang Mannetje’ en ‘De Kindereter’ met illustraties van Mies van Hout. Veel kinderen kennen deze prentenboeken. Voor zover ik weet, schrijft ze geen prentenboeken meer maar is ze gaan schilderen. Dit vind ik jammer, want haar teksten lezen erg fijn en zijn perfect om voor te lezen aan kinderen. ‘Beste Bregje Boentjes’ is daar een goed voorbeeld van. Elke brief is in een andere stijl geschreven, je hoort bijna verschillende stemmen in je hoofd de brieven voorlezen.

 

De illustraties van Chuck Groenink spatten van het papier. Elke pagina is een compleet andere wereld. Wanneer je de bladzijde omslaat ben je ineens in de jungle, of bij een sjeik in zijn paleis en even later bij de koningin in haar kasteel. Op elke tekening is veel te zien en dit is voor kinderen uren kijkplezier.

 

Ik hoop dat Mathilde Stein toch nog prentenboeken gaat maken! De combinatie van deze schrijver en illustrator mag ook terugkeren van mij. En dit boek moet nodig een herdruk krijgen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.