De boom met het oor - Annet Schaap & Philip Hopman


Midden in de stad, in het park, staat een boom die met gemak boven alle andere uittorent. Wat de mensen niet weten, maar de dieren allemaal wel, is dat in de stam van die boom, zo halverwege, een oor zit. Een oor dat echt luistert. (flaptekst)

 

Het tweede boek dat geschreven is door Annet Schaap. Haar eerste boek ‘Lampje’ werd ontzettend goed ontvangen en won in Nederland elke prijs die er te winnen is voor een kinderboek. Ook in Engeland werd ze genomineerd voor een prijs, de Carnegie Medal. Ze is de eerste buitenlandse schrijfster die werd genomineerd voor deze prijs. Ze heeft hem niet gewonnen, maar de nominatie geeft al aan hoe populair haar boek is. In 2019 kwam een tweede boek uit. Dit keer een prentenboek. En dat klinkt logisch, aangezien Annet Schaap vooral bekend was als illustratrice. Máár ze heeft dit prentenboek niet zelf geïllustreerd. Annet Schaap schreef de tekst voor het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht (2018) en nu heeft Philip Hopman de illustraties gemaakt. Dat klinkt in ieder geval al veelbelovend.

 

Allereerst een waarschuwing: het boek is heel anders dan ‘Lampje’. Waar ‘Lampje’ een echt leesboek is met illustraties als extraatje is ‘De boom met het oor’ een voorleesboek waarin de tekeningen nog van alles toevoegen aan het verhaal. De tekst van Annet Schaap leest heerlijk en is net als ‘Lampje’ licht poëtisch.

Het knappe aan dit prentenboek is dat er twee verhaallijnen zijn, waar de meeste prentenboeken één duidelijke verhaallijn hebben. Annet Schaap combineert beide verhaallijnen zo perfect dat het niet verwarrend is en juist een leuke toevoeging.

 

De illustraties van Philip Hopman zijn oogstrelend en, zoals we van hem gewend zijn, van hoog niveau. Hoe hij de stad in het boek tot leven brengt is buitengewoon: bekijk alle mensen in de straat maar eens. Elk detail klopt en elk figuur heeft een eigen karakter. Zijn kleurgebruik is sfeervol en de weergave van de insecten is schattig.

 

Auteur en illustrator vullen elkaar zo goed aan dat de tekst beter wordt door de illustraties en de illustraties beter worden door de tekst. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb