De Huiself - Bruce Coville


Angus is een huiself, een magisch wezentje dat dolgraag huishoudelijke klusjes doet voor de mensen aan wie hij toebehoort. Nu woont hij bij Alex en zij is echt de grootste sloddervos ter wereld. En tot Angus’ frustratie vindt ze dat zelf helemaal niet erg!

 

Angus vindt het vreselijk om bij Alex te wonen, maar al snel ontdekt hij dat ze door een oeroud pact tot elkaar veroordeeld zijn. En daardoor loopt de familie van Alex ook nog eens groot gevaar! Samen proberen Angus en Alex dit alles op te lossen – en dan het liefst voordat ze elkaar de nek omdraaien. (flaptekst)

 

Een heruitgave van ‘Verhalen uit het Betoverde Rijk 1 – De vloek van Angus’ uit 2015.  Ik had dit niet door toen ik het boek kreeg en begon te lezen. Ik heb de eerste uitgave nooit gelezen dus ik kan niet beoordelen of er veel is veranderd. In ieder geval is de omslag veranderd (nu geïllustreerd door Andrew Bannecker), dit brengt mij meteen bij een minpuntje. De omslag spreekt aan, maar is compleet anders dan de illustraties in het boek. De illustraties in het boek zijn gedetailleerder en Angus de huiself ziet er in het boek heel anders uit dan de elf op de voorkant. Jammer dat dit zoveel van elkaar verschilt, want iemand die het boek uitkiest op de voorzijde komt bedrogen uit.

 

Het verhaal zelf is ontzettend vrolijk en grappig. Angus is een humeurige huiself en het verhaal wordt beschreven vanuit hem. Ook staan er stukken in uit boeken over elfen en dagboekfragmenten van Alex, het mensenmeisje van wie Angus de huiself is. Dit maakt het boek zeer afwisselend en leuk om te lezen. Deze verschillende perspectieven  geven steeds een ander beeld van de situatie.

 

In het verhaal wordt rustig naar de ontknoping toegewerkt. Angus heeft het steeds over de vloek, maar wat deze vloek precies inhoudt weet de lezer pas vrij laat. Ondertussen wordt steeds duidelijker wat een huiself nou eigenlijk is en wat zijn taak is.

De band tussen Alex en Angus wordt mooi uitgewerkt en verandert van een relatie met wederzijdse haat naar een leuke, spontane relatie. Ook het einde is zeer bevredigend. De toevoeging van een paar nieuwe personages maakt het einde verfrissend en maakt je erg nieuwsgierig naar dit rijk.

 

Een boek met veel fantasie dat makkelijk leest en vraagt om meer! Gelukkig komt er dit najaar een tweede boek uit, met nog een verhaal uit het Betoverde Rijk. Ik kijk ernaar uit!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.