De Grotteling - Benji Davies


De Grotteling sluipt door de gang.

Je ziet hem niet, het duurt niet lang.

 

Wat is de geheimzinnige Grotteling? Wat voor wezen sluipt in het midden van de nacht door de straten en jaagt iedereen de stuipen op het lijf? (flaptekst)

Een prentenboek van de maker van ‘De kleine walvis’, Prentenboek van het Jaar 2017. Zelf vond ik dat boek erg leuk, maar vooral de tekeningen spraken me aan. Het fijne kleurgebruik en het ontbreken van dikke lijnen in de tekeningen maken ze een feest om naar te kijken. Ik ben benieuwd of het bij dit boek weer zo is? De voorkant is sfeervol, maar heeft een totaal ander kleurenpalet dan ‘De kleine walvis’.

 

De voorkant is een goede graadmeter voor het boek zelf. De illustraties zijn wat donkerder dan die in ‘De kleine walvis’. Maar juist daardoor is het vernieuwend en geen herhaling van zetten. Benji Davies heeft een verhaal bedacht dat weinig om het lijf heeft. Het liedje over de Grotteling komt steeds terug en het maakt je nieuwsgierig. Wat voor wezen is dit?

 

In de illustraties wordt nog veel meer verteld. Elk personage heeft een functie in het boek, zoals de agent die op de eerste plaat al te zien is. Later in het verhaal komt hij ineens  op de voorgrond voor. Dergelijke vondsten maken het een feest om naar de platen te kijken. En als dan eenmaal de Grotteling zich onthult, veranderen de kleuren en wordt alles vrolijker en mooier.

 

Benji Davies is een veelzijdig illustrator. Een tip: volg zijn instagram-account. Wanneer hij live gaat zie je hem tekenen en dit is erg mooi om te zien. Met een paar lijnen creëert hij personages compleet met karaktertrekken. Dit gemak zie je in de illustraties van zijn boeken ook. Door de eenvoud van de personages lijken ze te leven. Zijn kleurgebruik is sfeervol en vrijwel overal kloppend. Kijk bijvoorbeeld naar de pagina waarin de Grotteling zich bijna onthult. De gehele pagina is rood, maar niet zomaar rood. Een mooie donkere kleur rood die van het scherm spat. Je wilt bijna de bladzijde aanraken om het rode kleed weg te trekken zodat je de Grotteling kunt zien.

 

Het verhaal mag dan niet bijzonder zijn, het prentenboek is zeer geslaagd.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.