Licht uit, Lennart - Josh Pyke & Chris Nixon


Een vrolijk verhaal over bang zijn om te gaan slapen

 

Lennart vindt het niet fijn om naar bed te gaan, vooral niet als er zich in de hoek van zijn kamer een schubbenschreeuwmonster met vijf neuzen, zeven staarten en elf handen schuilhoudt.

 

Het ziet ernaar uit dat Lennart nooit meer in slaap zal vallen…

maar dan ontdekt hij een boek. Het heet

Hoe maak ik Monsters bang? (flaptekst)

 

Dit prentenboek sprak me meteen aan door het kleurgebruik op de voorkant. Het zijn geen felle kleuren en voornamelijk blauwe tinten. Enkel Lennart valt op met zijn rode pakje. En een prentenboek over bang zijn in het donker klinkt goed. Nu is het de vraag of de uitwerking ook goed is. Er zijn veel prentenboeken over de angsten van kinderen, denk bijvoorbeeld aan ‘Bang Mannetje’ van Mathilde Stein en Mies van Hout. Het hangt echt van de uitwerking af of een boek leuk is of niet.

 

Allereerst is de tekst doeltreffend. Er wordt niet teveel verteld en daardoor leest het boek snel. Het verhaal wordt verteld door de alwetende verteller en dit maakt dat je een beetje als buitenstaander meekijkt met het verhaal.

Edward van de Vendel heeft het boek vertaald naar het Nederlands. Ik weet niet hoe het origineel is, maar Edward van de Vendel heeft er een goed lopende Nederlandse tekst van gemaakt. Op geen enkel moment is er geknoeid met de zinsbouw en hij heeft gelukkig geen Engelse uitdrukkingen letterlijk vertaald.

Hoewel het boek wel redelijk veel tekst bevat, wat mede komt door de 30 pagina's, dat is meer dan gebruikelijk voor een prentenboek. Dat maakt het voorlezen wat moeilijker, de aandacht van het kind moet langer worden vastgehouden.

De illustraties zijn het beste van dit prentenboek. De platen springen van het papier. Juist door het kleurgebruik lijkt het anders dan andere prentenboeken. De tekeningen geven meer emotie weer dan het verhaal. In de tekst lees je dat de ouders weer naar beneden gaan, maar in de tekeningen zie je dat ze moe zijn en naar bed willen maar niet naar bed kunnen omdat Lennart het licht nog niet uit durft te hebben. Juist door de extra’s in de illustraties bekijk je ze specifieker en ontdek je meer over het verhaal.

Het prentenboek is geen bijzonder prentenboek, maar wel erg leuk! Een fijn boek om voor te lezen.

 

En Lennarts boek Hoe maak ik Monsters bang? Nou dat boek wil ik eigenlijk ook wel hebben!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb