Nederland- Charlotte Dematons


Van Euromast tot Afsluitdijk, van Koninginnedag tot bloeiende bollenvelden en een oma in Friesland die met haar rollator tussen taferelen van Avercamp en Bruegel door zwiert. Historie, verhalen en kinderliedjes, tradities en eigenaardigheden – alles is in Nederland te vinden.

 

Zie je op iedere plaat de tweeling Sietse en Hielke met hun Kameleon, de kleine kapitein met zijn Nooitlek, een tuinkabouter, een reiger, een camperbusje en een gele ballon? En Zwarte Piet? Die mist in december de boot naar Spanje, maar gelukkig vindt hij een manier om thuis te komen. (flaptekst)

 

In vogelvlucht neemt Charlotte Dematons de lezer mee door Nederland. Wat ik heel bijzonder vind, is dat Charlotte Dematons zelf Frans is en toch een boek maakt over Nederland. En dan ook nog zo gedetailleerd. Ze moet hier ontzettend veel research voor hebben gedaan, want alle platen lijken natuurgetrouw en realistisch.

 

Wat een werk! Op elke plaat is een kinderliedje verwerkt, op elke plaat is een aantal dezelfde dingen te vinden die je moet zoeken en op elk tafereel is ontzettend veel te zien. Je kunt uren kijken naar de platen. En het zijn er 25! Gegarandeerd uren kijkplezier.

 

Charlotte Dematons is een ware kunstenaar. Haar tekeningen zijn zo gedetailleerd en sprekend dat je niets anders wilt dan blijven kijken. Ook voor kinderen is dit fantastisch. Charlotte Dematons vertelde in De Grote Vriendelijke Podcast dat ze er voor wilde zorgen dat kinderen blijven kijken, in plaats van ‘snel kijken en klaar’. Daarom heeft ze zoekopdrachten gecreëerd in het boek. Door de kinderen (of volwassenen) te laten zoeken moet je alles heel precies bekijken.

 

Bij het boek is ‘Duizend dingen over Nederland’ verschenen, een naslagwerk bij het prentenboek. In dit boek kun je (bijna) alles terugvinden van de platen, zodat je niet per se zelf hoeft te zoeken. Dit boek geeft extra informatie waardoor het bekijken van de platen nog leuker wordt.


Het enige minpuntje voor mij is de verdeling van de provincies. Ik kom zelf uit Drenthe en deze provincie komt maar karig aan bod. De dierentuinplaat is hartstikke mooi, maar dit zijn meerdere dierentuinen uit Nederland en neemt het grootste gedeelte van de plaat in beslag. Drenthe wordt enkel door de dierentuin in Emmen, een paar ouderwetse boerderijen en een blauw snelwegbord met een paar plaatsnamen bij geschilderd. Voor mij is het jammer dat er niet meer uit Drenthe is geschilderd. Er zat wat mij betreft meer in dan dit. Ik begrijp dat er keuzes gemaakt moeten worden, maar met 25 platen in een boek had er toch echt wel meer gekund met Drenthe, wat mij betreft!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.