De vakantie van de Steenstraat - Elizabeth Honey & Annet Schaap


In dit spannende en grappige vervolg op het succesvolle Steenstraat 45 & 47 gaan zes ouders, vijf kinderen, een buurman en de hond Briket uit de Steenstraat kamperen midden in de wildernis. Ze hebben de tijd van hun leven en ontdekken een prachtig oerbos. Alles lijkt perfect, totdat ze drie criminelen op het spoor komen die de oude bomen willen kappen, een storm het pad wegspoelt en de hoogzwangere Donna aankondigt dat ze gaat bevallen… (flaptekst)

 

Na het eerste deel, zoals de flaptekst al doet vermoeden, weer een boek in dezelfde stijl. En dat klopt, waarom niet doorgaan als iets zo leuk is?

Deel twee ruilt de Steenstraat in voor de bush. Het verhaal speelt zich af in Australië, vandaar dat het klimaat niet echt overeenkomt met dat in Nederland. Hier kun je in de zomer wel ergens gaan kamperen, maar dat mag niet zomaar overal en echt lekker warm wordt het hier ook niet altijd.  Maar in dit boek gaan ze in december kamperen! En omdat het dan in Australië zomer is,  is het lekker warm.

 

Het boek begint met een ultra-vrolijke Henni. Want haar eerste boek was een groot succes en nu gaat ze weer een boek schrijven. Opnieuw worden de bekende bewoners voorgesteld, maar er zijn ook nieuwe buren bijgekomen. Daarna komt het verhaal echt op gang. Vanaf het moment dat ze in de auto’s stappen om op vakantie te gaan, wordt het echt leuk en grappig.

 

Want welk wil kind wil nou niet ergens bij een beekje kamperen, waar ze altijd mogen zwemmen en allerlei dingen kunnen ontdekken? Ik wilde dat wel! En de plek waar ze in dit boek heen gaan? Daar wil ik nog steeds wel heen.

 

Net als in deel één is de schrijfstijl lekker vlot. En je wordt vrolijk door de manier waarop Henni alles vertelt. Henni wordt al wat ouder en ze komt bijna in de puberteit. Dat is te merken in haar reactie op gebeurtenissen: ze reageert wat dramatischer.

 

Het verhaal gaat een beetje hetzelfde als in deel één. Ze hebben het heel erg fijn en dan komen er nieuwe mensen, die de boel verpesten. Dat is een vrij standaard verhaallijn voor een kinderboek, maar het gaat om de uitwerking. En de uitwerking van dit boek maakt het wel een origineel kinderboek. De personages zijn dusdanig uitgewerkt dat je een band met ze krijgt, de omgeving wordt zo goed omschreven dat het bijna idyllisch wordt en de manier waarop ze met zijn allen het probleem oplossen is haast aandoenlijk.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb