Raaf en Papegaai - Expeditie Regenwoud - Li Lefébure & Jenny Bakker

Na het lezen van Raaf en Papegaai - Naar de bron van de Nijl werd me aangeraden om nu een voorleesboek uit deze serie te gaan lezen. En dat is met dank aan Uitgeverij Clavis Raaf en Papegaai - Expeditie Regenwoud geworden. Een avontuurlijk voorleesboek met vijftien los te lezen verhalen. Elk verhaal behandelt een emotie of een levensles. Dit kan variëren van de oplossing om te kunnen slapen tot durven toegeven dat je ergens bang voor bent. Elk verhaaltje eindigt met een vraag voor het kind dat wordt voorgelezen. Bij het eerste verhaaltje over niet kunnen slapen is de – redelijk voor de hand liggende - vraag: Wat doe jij als je niet kunt slapen?

 

Het zijn vijftien vrolijke verhaaltjes die erg fijn zijn om voor te lezen. Door het behandelen van de verschillende ‘kinderproblemen’ is er veel herkenning en dat zorgt ervoor dat Raaf en Papegaai bijna tastbare ‘vriendjes’ worden die dezelfde dingen meemaken als het voorgelezen kind. Natuurlijk in een heel andere omgeving, want Raaf en Papegaai zijn in het regenwoud in Zuid-Amerika. En zoals op de achterflap staat beschreven: Raaf en Papegaai leren elke dag wel weer iets nieuws: over de natuur, over elkaar en zichzelf, maar ook over hun nieuwe dierenvrienden. Elk kind dat wordt voorgelezen, kan dit ook allemaal leren en hier misschien zelfs over na gaan denken. Als ouder (voorlezer) kun je hier mooie gesprekken over voeren met de kinderen. En dat maakt het een vrolijk, avontuurlijk én leerzaam boek!

 

De illustraties van Jenny Bakker zijn oogstrelend. Ze zijn zeer natuurgetrouw en hebben geen overdreven felle kleuren. Dit zorgt ervoor dat ook de illustraties leerzaam zijn, want op deze manier leren de kinderen nieuwe dieren en eigenschappen van het regenwoud kennen.

 

Kortom, een ontzettend gave samenwerking van een goede illustrator en schrijver. Wat mij betreft een beter boek dan Naar de bron van de Nijl. Doordat er meer tekst is, kan er meer worden verteld en hierdoor komen de dieren en karakters beter tot hun recht.

Sommige verhalen zijn misschien wat aan de lange kant en één verhaal per keer lezen is meer dan genoeg, want als je er te veel achter elkaar leest wordt het een klein beetje repetitief.Papegaai bekeek de natuur om zich heen goed. Ze waren nu bijna een week in het oerwoud en hij bleef zich maar verbazen over de pracht en praal.

 Raaf en Papegaai besluiten te gaan overwinteren in het regenwoud in Zuid-Amerika. In het prachtige groene woud is het nooit stil. De brulapen brullen. De vogels schetteren, fluiten en zingen de hele dag. Het water klettert. Er is ook altijd wat te beleven. Raaf en Papegaai leren elke dag wel weer iets nieuws: over de natuur, over elkaar en zichzelf, maar ook over hun nieuwe dierenvrienden, zoals Oranje Rotshaan, Quetzal en Bosduivel, de slingeraap. (flaptekst)


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb