Tante Ada's erfenis - Anneriek van Heugten


Violet krijgt na de dood van tante Ada, de zus van haar overgrootmoeder, een geheimzinnige brief met een opdracht. Als ze de opdracht binnen zes maanden kan uitvoeren, krijgt ze een grote erfenis. Lukt dat niet, dan erft ze alleen het oude poppenhuis van tante Ada. Violet wil eerst niets weten van de brief en de opdracht, maar algauw raakt ze in de ban van tante Ada’s grote geheim. (flaptekst)

 

Dit boek is al achttien jaar oud. Toen het boek uitkwam was ik acht. Toen heb ik hem nog niet meteen zelf gelezen denk ik, maar dat heeft vast niet lang geduurd. Eerst heb ik het boek bij de bibliotheek geleend en later heb ik het zelf aangeschaft. En dan nog wel een gesigneerd exemplaar!

Dit is nou echt een boek dat mij intrigeert. Een boek dat zich in het heden afspeelt, maar waarin het verleden moet worden achterhaald. Er zijn meer boeken voor volwassenen  dan voor kinderen te vinden met een dergelijk thema en dat vind ik jammer. Ook na het herlezen van dit boek heb ik die mening nog steeds. Vandaar dat ik, in deze Kinderboekenweek met het thema En toen… graag dit boek wil delen. Helaas is hij alleen nog tweedehands verkrijgbaar. Toch raad ik aan dit boek een keer te lezen. Ik hoop  dat er nog een keer een herdruk komt.

 

Het verhaal gaat over Violet die na het overlijden van tante Ada een opdracht moet vervullen. Hiervoor moet ze veel onderzoek doen en komt ze erg veel mensen tegen.

De schrijfstijl van Anneriek van Heugten is, zoals ik van haar gewend ben, prettig om te lezen. De karakters worden levensecht beschreven en de manier van denken is geloofwaardig. Als lezer begrijp je die denkwijze en wil je net als Violet verder zoeken en graven in het verleden van tante Ada.

Dat je zelf mee wilt zoeken, maakt dit een goed boek. Dan is het verhaal dusdanig beschreven dat je niet kunt wachten om verder te lezen en je dit boek het liefst in één keer uit wilt lezen.

Het einde is zeer bevredigend en alle vragen zijn beantwoord.

Het enige nadeel is dat het boek inmiddels toch wat gedateerd aanvoelt. Geen mobieltjes, geen eigen laptop en ga zo maar door. Voor een heruitgave is misschien een herziene versie wel noodzakelijk.

 

Kortom, een spannend boek met een intrigerende verhaallijn en echt een tip om te lezen in de Kinderboekenweek!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.