Bijbel voor kinderen op rijm - Het Nieuwe Testament - Marianne Busser & Ron Schröder

Als kind werd ik regelmatig voorgelezen uit een Kinderbijbel. Ik weet nog dat ik dat niet altijd even leuk vond. Soms was het toch wat moeilijk of te langdradig. Dus ik was erg benieuwd naar deze Bijbel voor kinderen op rijm.

 

En ik ben positief verrast. Er is natuurlijk de valkuil dat door alles op rijm te maken er vreemde zinnen of vreemde zinsconstructies worden gebruikt om het maar te laten rijmen. Maar Marianne Busser & Ron Schröder zijn echt meesters in het vinden van mooie rijmwoorden. Ik kan me geen enkele zin herinneren uit dit boek die niet mooi was, niet lekker liep of totaal niet kloppend was. En wat ik vooral het mooie vind aan deze versie is dat ze het verhaal behouden maar er op een kindvriendelijke manier mee omgaan. Zoals bijvoorbeeld al in het eerste verhaal:

 

Maria was echt veel te moe om te lopen

maar gelukkig zei Jozef: ik heb wat gespaard

ik maak straks meteen onze spaarvarkens open

misschien is dat geld wel een ezeltje waard

 

En ja hoor, ze konden een ezeltje kopen

Maria reed daarop naar Bethlehem toe

Jozef zei: ik zoek een plaats om te slapen

een bed in een herberg – want jij bent zo moe

 

Op deze manier wordt alles verteld wat er in het Bijbelverhaal voorkomt, maar op een simpele en snelle manier. Vooral het spaarvarken vind ik een erg leuke vondst, dit maakt het verhaal aantrekkelijker voor de jongere kinderen. En dit gebeurt in elk verhaal opnieuw. Lees bijvoorbeeld het verhaal De verloren zoon of Jezus sterft aan het kruis. De manier waarop de zware thema’s worden verteld is lichtvoetig en toch passend bij het verhaal.

Marianne Busser en Ron Schröder gaan met respect om met het bronmateriaal, de Bijbel, en wijzigen niets aan de inhoud van de verhalen. Met respect bouwen ze de verhalen om naar een helder verhaal voor kinderen. En daardoor kunnen ook de jonge kinderen al op een goede manier kennismaken met de Bijbel.


De illustraties van Pyhai zijn oogstrelend. Hij gebruikt geen felle kleuren, maar vooral lichte kleuren die erg sfeervol zijn. Elke illustratie is het waard om goed bekeken te worden. Ook hij gaat met respect om met de verhalen en maakt passende illustraties.

 

Conclusie: een erg mooie, nieuwe kinderbijbel. Het is haast jammer dat er mensen zijn die dit boek sowieso links laten liggen omdat het een Bijbel is. Ook als je niet gelooft zijn het mooie verhalen en deze uitgave is het lezen zeker waard.Na het succes van de Bijbel voor Kinderen hebben de auteurs zich opnieuw op de Bijbelverhalen gericht, maar nu voor iets jongere kinderen. In deze Bijbel op rijm zijn de meest bekende Bijbelverhalen zo eenvoudig, mogelijk op rijm naverteld.

Een prachtige manier om met de verschillende verhalen kennis te maken.

Een boek om je kind elke avond uit voor te lezen over het leven van Jezus en over de dingen die hij voor de mensen heeft gedaan.

 

Het was op een prachtige dag in het voorjaar

Maria was thuis en ze stond bij het raam

toen zag ze een stralende engel verschijnen

die noemde Maria heel zacht bij haar naam

 

Hij zei: wees niet bang – ik mag jou iets vertellen

straks krijg je een kindje – heel lief en heel klein

een baby’tje dat als het groot is geworden

een voorbeeld voor mensen op aarde zal zijn (flaptekst)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.