Sinterklaasliedjes - Mark Janssen

Een nieuw Sinterklaasprentenboek. Dat lijkt me in deze tijd lastig om te maken. Want door de Pieten-discussie kan er heel veel niet, maar wat kan er nog wel? Er is nog geen duidelijke richting waarop het Sinterklaasfeest verder gaat nu. Hoe heeft Mark Janssen dit aangepakt? In één woord: slim.

 

Mark Janssen heeft ervoor gekozen om helemaal geen Pieten voor te laten komen in dit nieuwe prentenboek. De liedjes zijn zo uitgekozen dat er ook geen enkele Piet in voorkomt. Slim. Zo wordt iedereen te vriend gehouden en kan het boek nog jaren mee.

 

Allereerst is het voor mij een tekstloos prentenboek. De liedjes waren niet eens nodig geweest. De platen vertellen zelf een heel vrolijk Sinterklaasverhaal. Een groepje kinderen (dit is mijn interpretatie van het verhaal) heeft de staf van Sinterklaas gevonden en probeert deze bij hem terug te brengen. Dit resulteert in een doldwaze zoektocht door Amsterdam naar Sinterklaas. Van de grachtenpanden tot een boekhandel en zelfs Artis komt even voorbij. Erg leuk om de plekken te herkennen. En ook al woon ik in Drenthe, ik herken genoeg!

 

De illustraties zijn ontzettend sfeervol. Mark Janssen gebruikt zijn bekende vrolijke kleuren, maar voegt deze keer nog meer sfeer toe. Veel platen zijn in het donker en de verlichte ramen, maan of de boekhandel nodigen uit om te bekijken. Vooral de boekhandel is het bekijken waard, in de etalage zijn een paar leuke verrassingen te vinden.

 

De liedjes zijn een leuke toevoeging, maar niet op elke plaat passend bij de illustratie. Zoals al eerder benoemd: wat mij betreft was het boek zonder liedjes al helemaal goed geweest.

 

Dit is een prentenboek dat voor mij volledig de Sinterklaastijd ademt en daarmee laat zien hoe het moet. Het Sinterklaasfeest is een kinderfeest en dat moet het blijven.Zing mee met de vrolijkste Sinterklaasliedjes

 

Van ‘Wie komt er alle jaren’, via ‘Hoor de wind waait door de bomen’ en ‘Hij komt, hij komt’,  tot ‘Hoor wie klopt daar kinderen’ en ‘O, kom er eens kijken’ – het hele Sinterklaasverhaal in liedjes in feestelijke prenten van Mark Janssen. (flaptekst)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.