Daar is Sinterklaas! - Vivian den Hollander & Saskia Halfmouw

Nog een Sinterklaasboek dat recent is verschenen. Het is ook nodig dat er nieuwe Sinterklaasboeken komen, want veel oudere boeken kunnen in deze tijd niet meer. Dit boek van Vivian den Hollander is een goed voorbeeld van een modern Sinterklaasboek dat toch heel vertrouwd en sfeervol aanvoelt. Én misschien nog wel belangrijker: het houdt onze Sinterklaastraditie in ere.

 

Geen zwarte pieten, geen roetveegpieten. In de tekst zijn het gewoon Pieten. Duidelijk. Er wordt met geen woord gerept over de discussie en dat is fijn, want voor álle kinderen moet het gewoon een leuk feest zijn. Vivian den Hollander beschrijft in vijf verhaaltjes het hele Sinterklaasfeest. Van de intocht tot het schoentje zetten, van het aftellen naar Pakjesavond tot het vieren op school en uiteindelijk Pakjesavond zelf. Helaas zijn in mijn beleving de verhaaltjes net te lang om in één keer voor te lezen, dat maakt het wat lastiger. Maar Vivian den Hollander schrijft vlot en vloeiend. Het leest fijn en is hartstikke geschikt om voor te lezen. En voor de volwassenen zitten er ook nog wel leuke knipogen in:

 

‘Maar net als Hanna wil gaan zingen, wordt er op het raam gebonsd.

‘Is dat…’ fluistert ze.

‘Boem! Boem!’ roept Tijs. Hij klimt gauw op mama’s schoot.

Papa, die nog boven was, komt er ook aan. ‘Hoorden jullie dat? Wat een lawaai, zeg. Wie deed dat?’

 

Saskia Halfmouw is een van de bekendste illustratrices van Nederland. En met dit boek bewijst ze dat ze dat niet voor niets is. Elke rechterbladzijde in het boek is een paginagrote illustratie. Het enthousiasme en de spanning bij de intocht zijn duidelijk te zien bij de kinderen. Met schitterende kleuren geeft Halfmouw de illustraties een warme sfeer. Hanna en Tijs zijn bijzonder schattig getekend. Ook al wordt er in de tekst enkel over Pieten gesproken, in de illustraties moet duidelijk worden hoe de Pieten eruitzien in dit boek. Saskia Halfmouw kiest voor roetveegpieten met allerlei haarkleuren. Prima opgelost!

 

Voor mij is dit een Sinterklaasboek dat op een vrolijke manier de traditie beschrijft die we voor álle kinderen in ere moeten zien te houden. Deze spanningsopbouw tot de intocht en Pakjesavond, de onwetendheid van de kinderen en het schoentje zetten worden zo goed beschreven en geïllustreerd dat je haast verlangt naar je eigen kindertijd. Wat een verschil met nu. Maar ik hoop dat we door middel van dit soort boek en andere recent verschenen Sinterklaasboeken de goede kant opgaan en het Sinterklaasfeest in Nederland nog vele jaren kunnen vieren!Tijs is drie. Samen met papa en zijn zus Hanna gaat hij naar de intocht van Sinterklaas. Hij vindt het reuze spannend! Gelukkig kan Hanna hem uitleggen hoe het allemaal werkt, met Sinterklaas en de Pieten.

Zij is al vijf, dus ze weet precies hoe je je schoen moet zetten en een verlanglijstje maakt. Het enige wat Hanna niet weet is hoe lang het duurt tot Pakjesavond. Maar daar maakt mama een handige afstreepkalender voor! (flaptekst)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.