Boer Boris - Een paard voor Sinterklaas

Vorig jaar kwam er een Boer Boris uit over Sinterklaas en nu heb ik hem pas! Ik ben een fan van het Sinterklaasfeest en ik vind Boer Boris ook geweldig. Dus waarom ik dit boek nu pas heb, geen idee...

 

De boeken van Boer Boris zijn erg fijn om te gebruiken in logopedische behandelingen. De tekst, die op rijm is, leest makkelijk voor. Ook is rijmen erg belangrijk voor kleuters, want rijmen biedt inzicht in klanken, letters en woorden. Kinderen leren door rijmen klanken herkennen in verschillende woorden. Boer Boris is daardoor, zoals gezegd, uitermate geschikt voor logopedische behandelingen. Maar ook als voorleesboek thuis of in de klas is het een fijn boek! Het enige is dat er soms wat zijweggetjes worden bewandeld in het verhaal, enkel om te kunnen rijmen. Ook gebruikt Ted van Lieshout soms wat moeilijke woorden, maar dit is niet storend.

 

Dit boek, met het thema Sinterklaas, spreekt helemaal tot de verbeelding van de kinderen. Het begint al meteen goed, met een brief van Sinterklaas. Spannender kun je het niet maken voor de kinderen in deze tijd van het jaar en wat zijn ze meteen benieuwd wat er in de brief staat. Ik zal het niet verklappen, maar Ted van Lieshout heeft een origineel verhaal bedacht. Waar ik bij een paar andere Boer Boris-boeken de tekst soms nét wat te lang vond is dit niet het geval bij Een paard voor Sinterklaas. Het verhaal leest als een trein. De toon is vrolijk en er is genoeg verwerkt in het verhaal om het interessant te houden. Bijvoorbeeld hoogtevrees, daar kun je mooi op inhaken met de kinderen.

 

De illustraties van Philip Hopman tillen het boek voor mij nóg een niveau omhoog. Zijn kleurgebruik en de situering van elke plaat zijn weer prachtig. De boerderij ziet er sfeervol en knus uit, je wilt er haast zelf wonen. De emoties van de dieren is geniaal weergegeven, ik wist niet dat een paard zo bang kon kijken! Bekijk vooral elke plaat even goed. Er is zoveel te zien en te bespreken. Vooral de twee laatste platen van het boek geven wat mij betreft de sfeer van het Sinterklaasfeest goed weer.

 

Een heel fijne Boer Boris!Boer Boris krijgt een brief van Sinterklaas.

Zijn paard is gevallen.

Kan Boer Boris helpen? (flaptekst)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.