Kerstmis met Boer Boris - Ted van Lieshout & Philip Hopman

Boer Boris is al jaren een succesvolle prentenboekenserie. In 2018 kwam er een kerst-themaboek uit. En wat voor één! Boer Boris zou Boer Boris niet zijn als het niet een bijzonder kerstboek was.


Want waar de meeste prentenboeken met het thema kerst gaan over vreugde, samen zijn en de kerstman is dit een prentenboek waarin de dood en rouwverwerking een belangrijke rol spelen. Al blijft de kerstgedachte natuurlijk niet helemaal weg en wordt er zelfs een kerstbaby geboren.

 

Zoals ik al eerder schreef in mijn recensie van Boer Boris – Een paard voor Sinterklaas zijn de boeken in deze serie uitermate geschikt om te gebruiken tijdens een logopedische behandeling of om voor te lezen in de klas. Omdat de tekst op rijm is, dat prettig leest en rijm erg belangrijk is voor kleuters. Rijm biedt inzicht in klanken, letters en woorden. Ook voor dit boek geldt dat het heerlijk is om te lezen en dat de kinderen daarbij onbewust veel taalkennis oppikken. Omdat het thema-gerelateerd is, kan het ook mooi worden gebruikt bij de woordenschatuitbreiding met betrekking tot Kerstmis.

 

Ted van Lieshout heeft opnieuw een pareltje afgeleverd. Wat mij betreft één van de beste boeken in de reeks. Door op een luchtige manier de dood van het oude varken te beschrijven is het helemaal niet zwaar om te lezen:

 

‘Boer Boris ziet meteen: het varken is niet opgestaan
Omdat het toen ’t nacht was stilletjes is doodgegaan.’

 

Ze gaan varken begraven op een mooie plek. Alle dieren gaan in een lange stoet naar die plek toe. Boer Boris houdt een plechtige speech en iedereen neemt afscheid. Daarna komt de rouwverwerking mooi naar voren. Want kunnen ze nu wel vrolijk kerstmis gaan vieren met zoveel verdriet?

 

Philip Hopman heeft prachtige illustraties gemaakt. De sneeuwplaten stralen sfeer uit en ook het verdriet is voelbaar bij de dieren en Boer Boris met zijn broertje en zusje. Vooral de twee platen waarop geen tekst staat zijn oogstrelend.
Het blijft in deze reeks een bijzondere wisselwerking tussen auteur en illustrator.Het is al bijna Kerstmis.

Maar Boer Boris heeft nog geen kerstboom! (flaptekst)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.