O, dennenboom - Jacques Vriens & Dagmar Stam

In oktober verscheen Dag Sinterklaasje in een vernieuwde uitgave. Nu voorspel ik dat volgend jaar O, dennenboom in een vernieuwde versie in de winkels ligt, want ook dit verhaal verdient het om gelezen te worden door een nieuwe generatie kinderen.

 

Jacques Vriens schrijft een verhaal vanuit het jonge kind. Hoe beleeft een kind Kerstmis? Of ‘Kersumus’ zoals kleine Wouter het zegt. En wat is Kerstmis eigenlijk? Door het kerstverhaal volledig te vertellen, in een eenvoudige versie, is dit boek bijna een handleiding om aan jonge kinderen uit te leggen wat Kerstmis voor feest is. En dan niet het feest van de kerstman, maar het feest om de geboorte van Jezus te vieren - want dat is toch de basis van het hedendaagse kerstfeest.

 

De schrijfstijl van Jacques Vriens is vrijwel niet verouderd en kan nu nog steeds worden voorgelezen. Het enige waar ik me aan stoor is de schrijfwijze van ‘pappa en mamma’. In de vernieuwde versie van Dag Sinterklaasje is dit aangepast naar ‘papa en mama’ en dat is meer van deze tijd.

 

De illustraties van Dagmar Stam blijven wat mij betreft prachtig. Hoewel ze nu wat verouderd zijn, blijven ze ontzettend leuk om naar te kijken. De kinderen zijn bijzonder fraai getekend met elk een eigen karakter. Ze hoeven in mijn ogen niet te worden vervangen, maar aangezien dat in Dag Sinterklaasje wel is gebeurd, gaat het waarschijnlijk bij dit boek ook gebeuren. Ik ben dan zelf erg blij dat ik deze oudere uitgave nog heb.

 

Al met al is dit een heerlijk voorleesboek met korte verhaaltjes, die je los voor kunt lezen. Lekker thuis op de bank, voor het slapengaan in bed of in de klas. Het is er uitermate geschikt voor. En met de illustraties van Stam is het ook nog eens een feest om naar te kijken.‘Als Sinterklaas weg is, wordt het Kerstmis’, vertelt Mieke haar kleine broertje Wouter. Overal zie je kerstbomen, hangen kerststerren voor het raam en worden kaarsjes aangestoken. Wouter begrijpt nog niet zoveel van ‘Kersumus’ en het kindje in het schuurtje, maar gelukkig weet Mieke er al veel meer van, zodat ze het hem mooi uit kan leggen. Ze versieren de boom, mamma vertelt het verhaal over de geboorte van het kindje in de stal en ze zingen veel kerstliedjes. (flaptekst)

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.