De kerstboom van Lotje - Lieve Baeten

Lieve Baeten maakte in 1992 het eerste boek over Lotje, het nieuwsgierige heksje. De serie bestaat uit vijf boeken. Lieve Baeten is zelf helaas overleden in 2001. Postuum is daarna het laatste boek over Lotje verschenen. Zelf ben ik enkel bekend met twee boeken uit de reeks: Nieuwsgierige Lotje (1992) en De kerstboom van Lotje (1996).

 

Dit boek is, niet verrassend, helemaal in kerstsfeer. De illustraties van Lieve Baeten zijn heel sfeervol en haar kleurgebruik is nergens te fel of te overdreven. De illustraties zijn het zorgvuldig bekijken helemaal waard, want op elke illustratie is meer dan genoeg te zien. Het leuke aan deze uitgave is dat er ook uitklappagina’s zijn. Hierdoor worden de platen nog groter en komen de illustraties nog beter tot hun recht. Ik ben echt fan van de illustraties van Baeten. Het is misschien een beetje ouderwets, maar dit creëert een bepaalde sfeer waar ik zelf erg van houd.

Ook de kerstsfeer komt duidelijk terug in de illustraties. Het besneeuwde bos, de warme sjaal van Lotje, de kerstboom en uiteindelijk de kerstheks.

 

Het verhaal doet wel wat denken aan Nieuwsgierige Lotje. En dan met name de opbouw. In beide boeken komen een paar andere heksen langs. In dit boek komen ze bij Lotje langs, in het eerste boek gaat Lotje zelf naar de andere heksen. Daardoor is het niet zo leuk om beide boeken na elkaar te lezen, want dan wordt het repetitief. Verder is het verhaal hartstikke leuk en erg geschikt om voor te lezen. De spanning wanneer de kerstheks komt, is duidelijk voelbaar. En ook het leuke, verrassende einde is goed gevonden (dit verklap ik lekker niet).Het is kerstnacht. Lotje gaat haar kerstboom versieren. Hij moet klaar zijn voordat de kerstheks cadeautjes brengt. Plotseling wordt er op de deur geklopt. De kerstheks! Nu al? (flaptekst)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.