Groep acht aan de macht - Jacques Vriens & Annet SchaapMeester Mario kan groep acht geen moment alleen laten of het is al herrie. Daarom bedenkt hij een plan. ‘Jullie mogen je eigen klassenregering kiezen en twee dagen zelf alles regelen. Ik trek me terug in de leeshoek en bemoei me nergens mee.’

De kinderen richten allerlei partijen op en er barst een felle verkiezingsstrijd los. En dan is groep acht aan de macht. De eerste ochtend gaat het goed, maar algauw loopt het compleet uit de hand… (flaptekst)

Veel van mijn kennissen en vrienden volgen op dit moment de Pabo en ik krijg regelmatig vragen over boeken voor bepaalde thema’s. Deze week over de verkiezingen en democratie. Nou, dan komt er voor mij meteen één boek omhoog: Groep acht aan de macht van Jacques Vriens. Dit is volgens mij een perfect boek om aan groep 7 en 8 uit te leggen hoe democratie werkt. Tijd om hier een recensie over te maken.

 

Laat ik meteen vertellen dat ik hoe dan ook fan ben van de schoolboeken van Jacques Vriens. Hij weet als geen ander de sfeer in een klas te beschrijven en kan in zijn boeken op zijn brede ervaring als meester teruggrijpen. Dit zorgt elke keer voor een realistisch verhaal met realistische personages.

 

In dit boek komen allerlei problemen om de hoek kijken:

  • een nare scheiding;
  • een directrice die het nooit eens is met de leerkrachten;
  • bemoeizuchtige ouders met betrekking tot het advies voor de middelbare school;
  • discriminatie;

Alles komt in dit boek voor en krijgt aandacht. Maar nergens wordt het te veel of ligt het er te dik op. het mooie is dat je door dit boek te lezen in de klas erg goed op deze thema’s in kunt gaan. Wanneer een probleem in de klas voorkomt, is dit helemaal handig. 

De schrijfstijl van Jacques Vriens is erg prettig om zelf te lezen, maar het is ook zeker een voorleesboek. Wel zijn er veel dingen herkenbaar uit eerdere boeken van Jacques Vriens. Soms voelt dit aan als een herhaling van zetten.

 

In de uitgave die ik heb staan illustraties van Annet Schaap. Deze passen erg goed bij het verhaal en zijn een leuke aanvulling!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb