Kom mee Kees - Loes Riphagen


Kikker Kees en zijn papa zijn op weg naar een kwaakconcert. Ze moeten wel opschieten anders komen ze te laat. Maar de weg ernaartoe is zo mooi! Kees ziet bijvoorbeeld een regenboog en een tak die op een krokodil lijkt. Papa heeft haast en vindt het maar lastig dat Kees zo snel is afgeleid door de dingen om hen heen. Tot papa de schrik van zijn leven krijgt en beseft dat die scherpe aandacht van Kees eigenlijk heel waardevol is. (flaptekst)

Het nieuwe prentenboek van Loes Riphagen. Haar vorige prentenboek Coco kan het! is Prentenboek van het Jaar 2021. Vroeger heb ik wel eens prentenboeken van haar gezien, maar haar illustraties spraken mij nooit zo aan. Tot Bij de neus genomen. Dat vond ik mooi, maar daarna heb ik nooit meer iets van haar gelezen of bekeken. Coco kan het! trok echter mijn aandacht. En toen kwam Kom mee Kees uit. Die sprak mij nog veel meer aan. Ik ben eerlijk gezegd niet echt een kuddedier. Wanneer iedereen een bepaald boek wil (móét) lezen, ben ik juist geneigd het niet te gaan lezen. Dus heb ik Kom mee Kees gekocht.

 

En daar ben ik blij mee. Loes Riphagen is in mijn ogen heel anders gaan illustreren. Het prentenboek gaat over twee kikkers (Kees en papa) en ze spatten van de bladzijden af. Ze zijn schattig, menselijk en toch echte kikkers. Ik hoop dat er van Kees een knuffel komt!

De platen zijn zeer gedetailleerd. Overal kun je kleine dieren zoeken (en hopelijk vinden). En net als kleine Kees kun je overal uren bij stilstaan.

 

Het verhaal is  erg lief. Er komt post: ze zijn uitgenodigd voor een concert. Maar ze moeten wel snel zijn, anders missen ze het concert. Onderweg ziet Kees van alles en is constant afgeleid. Papa vindt dit irritant. De boodschap in het verhaal is mooi: kijk om je heen, zie de wereld en geniet daarvan. Soms is de reis zelfs mooier dan de eindbestemming!

 

Heel eerlijk: er is dus weinig verhaal. Het verhaal staat puur in dienst van de illustraties. Die zijn het belangrijkst. Het verhaal is leuk, maar dun. Gelukkig is het einde erg mooi en wat vind ik de eindplaat fantastisch. Die zou ik willen inlijsten en ophangen in mijn woonkamer.

 

Een leuk prentenboek met mooie illustraties en een goede boodschap. Een erg geslaagd prentenboek en ik ben benieuwd wat Loes Riphagen nog meer gaat maken!Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb