Pas op voor de fluistervaar! - Mirjam Mous & Marja Meijer


Op een avond krijgt Daniëlle bezoek van een vreemde man. Het is meneer Stoffels, die in het Geheimen Instituut Voor Bijzondere Dieren werkt. Hij zoekt een veilige plek voor zijn fluistervaar. De vogel is een inprater van het gevaarlijkste soort, daarom wil de minister van Volksgezondheid hem laten inslapen. Als Daan even op de fluistervaar past, blijkt dat nog niet zo gemakkelijk te zijn. Het dier weet te ontsnappen en algauw maakt iedereen jacht op hem.

Daniëlle voelt zich vreselijk schuldig. Samen met haar opa verzint ze een plan om de fluistervaar te redden. Maar of dat ook lukt… (flaptekst)

Een boek dat duidelijk is gebaseerd op onze samenleving van nu. Een samenleving met met corona en allemaal regels. Het is duidelijk dat Mirjam Mous dit heeft gebruikt als basis voor haar nieuwe boek. Er wordt echter nergens gesproken over corona. Gelukkig maar, het is veel fijner om in het boek juist niet te maken te hebben met de werkelijkheid  van dit moment. Omdat ik dat niet vooraf wist, was ik eerst wat sceptisch over dit boek… was dat terecht?

 

Daar geef ik meteen antwoord op: nee, dat was niet terecht. Juist omdat Mous corona nergens noemt maar enkel een aantal dingen gebruikt uit het ‘huidige normaal’, zoals een persconferentie door ministers met wel heel herkenbare namen en bijvoorbeeld de anderhalve meter afstand die van de fluistervaar moet worden gehouden. En in plaats van een mondkapje is het advies om gehoorbescherming te dragen! Juist door een beetje de wereld van nu op de hak te nemen, wordt dit boek erg vrolijk en grappig om te lezen.

 

Ik ken Mirjam Mous voornamelijk van haar young-adult boeken als Boy7 en Password. Pas op voor de fluistervaar is een heel ander soort boek. Haar schrijfstijl is wat lichter en natuurlijk kinderlijker en dat pakt ontzettend goed uit. Het leest erg fijn en is ook prettig om voor te lezen.

 

Ook de vormgeving en de illustraties verdienen een compliment. Marja Meijer heeft heel sprekende illustraties gemaakt. In het boek zijn ze niet zwart-wit maar afgedrukt met één steunkleur, geel. Dit is een leuke afwisseling en maakt dit boek bijzonder!

 

Eigenlijk is het helemaal een bijzonder boek. Een leuke, originele invalshoek in deze tijd die ook nog eens erg mooi is vormgegeven.Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb