De Ickabog - J.K.Rowling


Zo groot als twee paarden.

Met ogen als reusachtige lantaarns.

Lange vlijmscherpe klauwen.

De Ickabog komt eraan… (flaptekst)

Een nieuw kinderboek van J.K. Rowling! Hoewel, nieuw… Ze schreef het al meer dan tien jaar geleden voor haar eigen kinderen. Maar nu, tijdens de coronacrisis, heeft ze besloten het te delen. Het verscheen eerst op internet. Met een tekenwedstrijd! De mooiste tekeningen zouden worden gepubliceerd in het boek.

Dat is meteen erg leuk aan dit boek: de illustraties. De manier waarop elk kind anders tegen een situatie aankijkt, komt hierdoor goed naar voren en zorgt ervoor dat je zelf ook gaat nadenken. Hoe ziet het eruit? Of hoe zou ik het eruit laten zien?

 

Dat J.K. Rowling meer is dan Harry Potter weten we inmiddels. Mede door haar thrillers (gepubliceerd onder de naam Robert Galbraith) heeft ze dit laten zien. Nu begeeft ze zich in een sprookjesachtige wereld. Werkt dit?

 

Het boek bevat heel veel elementen van een klassiek sprookje. Het is een geschikt voorleesboek, dat komt door de korte hoofdstukjes, maar de woordkeuze van Rowling is soms te moeilijk voor de jonge doelgroep. Het verhaal is wat rechtlijnig en soms zelfs wat langdradig. Hierdoor haken de oudere lezers op den duur waarschijnlijk af.

Maar er valt genoeg te lachen en de schrijfstijl van Rowling is nog steeds goed genoeg.

Al met al is het jammer dat er niet meer aandacht aan het woordgebruik is besteed, want het idee heeft zeker potentie. J.K. Rowling heeft veel fantasie en dat proef je door het hele boek heen.

 

Het boek is niet te vergelijken met Harry Potter, maar dat is ook niet helemaal eerlijk. Waarom moet al het werk van Rowling worden vergeleken maar haar eerdere successen? Zoals gezegdD: er zit zeker potentie in dit verhaal en met een beetje meer aandacht en ‘schaafwerk’ had dit een erg goed boek kunnen worden. Al met al is een leuk voorleesboek met leuke illustraties, maar niet meer dan dat.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb