De brief voor de koning - Tonke Dragt


Tiuri is bijna ridder. Nog één nacht scheidt hem van de ridderslag. Deze laatste nacht moet hij in afzondering en absolute stilte doorbrengen. Juist dan klinkt er een schreeuw om hulp. Als Tiuri antwoordt, wordt hij geen ridder. Maar het gaat om leven en dood… Tiuri opent de deur. De nachtelijke bezoeker stelt hem een vraag die zijn leven zal veranderen. Hij moet een geheime brief bezorgen aan de koning aan de andere kant van de bergen – een brief die het lot van het hele koninkrijk zal bepalen. Tiuri moet alles achterlaten: zijn thuis, zijn dromen – voor een opdracht die hem zijn leven kan kosten. (flaptekst)

Het welbekende boek van Tonke Dragt. Bekroond met de Prijs voor het Beste Kinderboek van het Jaar, 1963, en met de Griffel der Griffels 1955-2004. Wat valt er nog te zeggen over dit boek?

 

Allereerst het verhaal. Tonke Dragt heeft een complete wereld gecreëerd in dit boek. Met termen, landen en tradities. Dit zorgt ervoor dat je even in het verhaal moet komen, maar wanneer dit uiteindelijk is gelukt laat de wereld je niet meer los.

 

Het verhaal komt wat traag op gang, want er wordt alle tijd genomen om de hele wereld te schetsen en de personages te introduceren. Hierbij moet natuurlijk worden bedacht dat het boek uit 1962 stamt, tegenwoordig moet alles snel, sneller, snelst.

Maar na dit wat trage begin, dat ik wel kan waarderen, komt het verhaal echt op gang en barst het avontuur los. Door de verrassende wendingen en de fijne schrijfstijl van Dragt kun je het boek bijna niet neerleggen en is het redelijk dikke kinderboek in een rap tempo uit.

 

De personages zijn mensen van vlees en bloed. Het voelt alsof je met ze op avontuur bent en daardoor leef je extra met ze mee.

 

Zelf vind ik dit niet het beste boek van Tonke Dragt. Voor mij blijft dat De Zevensprong. Wel begrijp ik dat iedereen dit boek in het hart heeft gesloten. Het is toegankelijk, avontuurlijk en door de schrijfstijl gewoon erg fijn om te lezen. Nadat er vorig jaar een Netflix-serie is verschenen, heeft het boek weer nieuwe aandacht gekregen en dat is alleen maar verdiend. Hoewel het niveau van deze serie het niet haalt bij het boek, is het wel een aanrader om te kijken. De herkenningspunten zijn leuk en de nieuwe toevoegingen zijn misschien niet altijd erg innovatief, maar vermaken genoeg.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.