Joris en de tijger - Jolien van der Geugten & Nynke Boelens


Joris springt midden in de nacht op de rug van een tijger om haar te helpen met een probleem.

Onderweg ontmoeten ze andere wilde dieren en ontdekken ze dat Joris niet de enige is met een bijzondere huid… (flaptekst)

Eind april werd ik benaderd door Jolien van der Geugten over haar boek Joris en de tijger. Ik had nog niet van dit boek gehoord. Het is een prentenboek waarin de hoofdpersoon de droge huidaandoening ichthyosis heeft. Weinig mensen, waaronder ikzelf, kennen deze huidaandoening. In dit prentenboek kunnen kinderen er kennis mee maken en kinderen die de aandoening zelf hebben kunnen door dit boek leren dat er veel meer mensen en dieren zijn met een bijzondere huid.

Dat is een mooi gegeven. Het boek is in eigen beheer uitgegeven en dat vind ik altijd een dappere keus.

 

Jolien van der Geugten heeft een vrolijk verhaal geschreven over Joris. Het verhaal bevat herhalingen en is daardoor fijn om voor te lezen. Het verhaal is wel wat aan de lange kant om in één keer voor te lezen, ik zou aanraden het óf in twee keer te lezen óf één dier over te slaan. Erg leuk zijn de woordgrapjes over ichthyosis. Wel verwacht je al snel zo’n grapje bij elk dier, waardoor het verrassingseffect verdwijnt.

 

De illustraties van Nynke Boelens zijn vrolijk, speels en kleurrijk maar wel wat vlak. De illustraties missen diepte en details. De huidaandoening is mooi in beeld gebracht en de illustraties vullen de tekst goed aan. Wat mij betreft had de naam van de illustrator even groot op het omslag gemogen als die van de schrijfster. Bij een prentenboek zijn de illustraties haast belangrijker dan de tekst.

 

Een leuke toevoeging aan het boek is de vormgeving. Sommige zinnen zijn wat groter afgedrukt en daardoor wordt de vormgeving speels en is ook de tekst vrolijk, wat goed past bij het verhaal en de illustraties.

 

Mooie aanvulling is de informatie aan het eind van het boek over de huidaandoening, de behandeling en wat je in het onderwijs kunt doen wanneer een kind een huidaandoening heeft.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb