De Grisha 1. Schim en Schaduw - Leigh BardugoAlina’s gave kan de wereld redden. Haar geheimen kunnen hem vernietigen.

Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker.

Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha; het magische elitecorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling.

Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar krachten beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt. (flaptekst)

Schim en Schaduw is het eerste deel in de Grisha-trilogie. Op deze boekenserie is de Netflix-serie Shadow & Bone gebaseerd. Ik kende de boeken nog niet, maar de serie sprak me meteen aan. In drie dagen heb ik alle afleveringen gezien… En nu moet ik waarschijnlijk lang wachten op een vervolg. Maar waarom wachten op een serie als er boeken zijn? Want de serie heeft er in ieder geval bij mij voor gezorgd dat ik benieuwd ben naar de wereld, de Grisha en alle andere personages.

 

Het eerste deel is geschreven vanuit Aline, in de ik-persoon. Dit zorgt ervoor dat je weet wat zij denkt en voelt. Je kunt je verplaatsen in haar, denkt en voelt met haar mee. Hierdoor maak je haar groei door het boek helemaal mee. Van een redelijk onzeker meisje met weinige talenten tot een sterke vrouw die precies weet wat ze wil.

Wat soms voorkomt bij een verhaal verteld vanuit het ik-perspectief is dat de andere personages wat verdwijnen en minder goed worden uitgewerkt, bij dit boek gebeurt dit wel. Elk personage is interessant en wordt uitgewerkt. Geen enkel personage overbodig en voegen ze allemaal wat toe aan het verhaal van Alina. Knap gedaan.

 

Het is wel duidelijk een eerste deel waarin de wereld moet worden geïntroduceerd. Het is erg veel informatie en er zijn veel nieuwe termen. Dat maakt het wat ingewikkeld.

Wel mooi is het om te ontdekken dat deze ‘fantasie-wereld’ lijkt te zijn gebaseerd op het oude Rusland. Als je wat kennis hebt van de geschiedenis van dat land, zal dat helpen bij het lezen van dit boek. Erg handig zijn de kaart en het lijstje met verschillende soorten Grisha voorin het boek. Dit geeft al wat duidelijkheid voor het verhaal start en je meeneemt op reis. 

 

Een veelbelovend eerste deel. Op naar de volgende delen!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb