Offline - Marco Kunst & Yannick Pelegrin



Het is het jaar 2046. Robots printen nieuwe steden. Drones vliegen af en aan. Mike verhuist naar de stad Nieuw Babylon, waar iedereen altijd online is. De virtuele en de echte wereld lopen steeds verder in elkaar over. De toekomst lijkt mooier dan ooit. Maar dan ontmoet Mike meneer Groman, die hem vertelt dat er een groot gevaar dreigt…

Is het allemaal te mooi om waar te zijn? (flaptekst)

Vorig jaar verscheen Het verlangen van de prins van Marco Kunst. Dit boek kreeg goede recensies, ook van mij, en de auteur werd zelfs vergeleken met Paul Biegel. Na een succes is het boek daarna altijd spannend. Tenminste, dat kan ik me voorstellen. Zelf was ik wel redelijk zenuwachtig toen dit boek werd aangekondigd. Het leek totaal niet op Het verlangen van de prins. Een andere illustrator en een ander thema. Geen sprookje, maar een verhaal over de toekomst. En dat trok mij toch minder…

 

Maar Marco Kunst laat met Offline opnieuw zijn fijne schrijfstijl zien. Het boek leest vlot en makkelijk. Dit komt door de schrijfstijl, maar zeker ook door het verhaal. Kunst windt er geen doekjes om en vertelt het verhaal in een vlot tempo. Hierdoor heb je na het lezen van het verhaal wel het gevoel dat er meer had kunnen gebeuren. Er komen vrij veel interessante personages (zoals meneer Groman) in voor, maar daar wordt niets of weinig mee gedaan. En dat geldt eigenlijk ook voor de moderne samenleving die Kunst heeft gecreëerd. Misschien was dit een bewuste keus, maar er had meer ingezeten. Er is veel ruimte voor eigen inbreng, misschien té veel ruimte.

 

Het verhaal op zich is niet bijster origineel, maar de uitvoering wel. De situatie, de leefwereld, de hoofdpersoon, de sprekende hond en meneer Groman zijn interessant.  Ook de vriendin van Mike, Demer, komt weinig aanbod maar spreekt zeker aan.

 

De illustraties van Yannick Pelegrin passen goed bij het verhaal, hij weet de moderne wereld goed in kaart te brengen. Ook de personages zijn leuk uitgewerkt en kloppen met de beschrijving (behalve het nieuwe personage op het eind - in de tekst staat dat ze donkere krullen heeft, maar dit komt niet terug in de illustraties).

Ook complimenten aan uitgeverij Gottmer voor de mooie, verzorgde uitgave! Mooi formaat, illustraties in kleur en een passende vormgeving.

 

Na Het verlangen van de prins een totaal ander boek van Marco Kunst. De één zal het kunnen waarderen, de ander niet. Ik hoop zelf dat Marco Kunst nog een keer een boek gaat maken in de stijl van Het verlangen van de prins. Desalniettemin is Offline een erg fijn boek om te lezen en het zet je aan het denken over alle moderne toevoegingen aan ons leven. Want hoe zou het in 2046 echt zijn? Neemt het ‘Net’ ons leven dan helemaal over? Lopen we allemaal rond met een VR-bril? Ik hoop het niet.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.