Tijger-in-de-war - Jacques Vriens & Saskia HalfmouwTijger is een dikke kater.

Hij woont bij de opa en oma van Isa.

Tijger weet vaak niet wat hij wil.

En als hij midden op de trap zit,

kan hij niet kiezen.

Naar boven, naar het grote bed.

Of naar beneden,

naar zijn brokjes.

Niet alleen Tijger is

soms de kluts kwijt,

ook Isa’s opa is weleens

in de war (flaptekst)

Opnieuw een heruitgave van een klassieker van Jacques Vriens. In 1991 werd Tinus-in-de-war (dit was de eerdere titel van het boek) bekroond met een Zilveren Griffel. Het verbaast me eerlijk gezegd dat Vriens nooit een Gouden Griffel heeft gewonnen.

 

Het verhaal is allereerst, zoals in vrijwel al zijn boeken, geschreven op een fijne manier. Het is een goed voorleesboek met korte zinnen en geen al te moeilijke woorden. Vriens beschrijft de situaties doeltreffend. De verhaaltjes zijn kort maar krachtig.

Vriens is een meester in het gebruiken van moeilijke situaties zoals pesten, dood, scheiding en in dit geval dementie. Het wordt nergens genoemd, maar wel gesuggereerd. Opa heeft er last van en Tijger ook. Juist door deze vergelijking wordt voor kinderen herkenbaar wat er aan de hand is. Tijger en opa zijn soms in de war. In het eerste verhaaltje waar Isa in voorkomt, kopt Vriens de vergeetachtigheid er meteen in. Opa weet niet meer wie Isa is. Wanneer oma het uitlegt gaat er een lampje branden bij opa en weet hij alles weer.

 

Maar hier blijft het niet bij. Vriens schuwt de nare kant van dementie niet. In één verhaaltje barst opa uit tegen oma die daardoor emotioneel wordt. Erg mooi beschreven en als lezer raak je hier zelfs wat emotioneel door.

 

De illustraties van Saskia Halfmouw zijn een echte toevoeging aan het verhaal. Ze illustreert de verhaaltjes vrolijk, kleurrijk en laat de emoties zien. Het past goed bij het verhaal en zorgt voor een wisselwerking tussen tekst en illustraties.

 

Ook mijn complimenten aan de uitgeverij. De laatste heruitgaven van boeken van Jacques Vriens pakken, in tegenstelling tot eerdere herdrukken, ontzettend goed uit. Mooie uitgaven waar duidelijk aandacht aan is besteed. Op deze manier kan ook de nieuwe generatie weer genieten van de mooie verhalen van deze auteur.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb