De strijd om de Hartenkoningin - Tonke Dragt


Wie vermoordde de Hartenkoning,

op zijn eigen bruiloft, in eigen woning?

‘Ik weet het!’ riep de Schoppenboer,

de Kroonprins van het machtige Schoppenrijk,

en hij zei: ‘Hij die het gedaan heeft, bemint de koningin

der Harten… uit jaloezie is de koning vermoord!’

 

Tijdens een vakantie in 1955 schrijft en tekent de dan 25-jarige en nog onbekende Tonke Dragt een novelle. Net afgestudeerd aan de kunstacademie in Den Haag brengt ze de figuren van het kaartspel tot leven. En zij spelen hun eigen spel: wie heeft de Hartenkoning vermoord en wie krijgt de Hartenkoningin? (flaptekst)

Een nieuwe Tonke Dragt! Nou ja, nieuw… Eigenlijk al heel oud. Tonke Dragt schreef en illustreerde dit boek al in 1955. Toen werd het niet gepubliceerd, want Dragt was nog onbekend en de uitgeverijen vonden de kleurenillustraties te duur. En nu, in 2021, is het dan eindelijk zo ver: het boek is uitgegeven.

 

Eerlijk gezegd is het jammer dat dit nu pas verschijnt. Want nu we allemaal het werk van Tonke Dragt kennen (Brief voor de Koning, De Zevensprong) is dit toch een stap terug. Tonke Dragt was toen nog maar vijventwintig en nog onervaren. Haar pen was nog niet zo soepel als in latere boeken. Maar het is een erg leuk, klein boek. Een interessant en origineel verhaal met mooi taalgebruik. Je kunt vooral merken dat het verteltalent van Dragt zich al aan het ontwikkelen was. 

 

De illustraties zijn druk en rommelig, maar passen bij het verhaal. De illustraties stuwen het boek naar een hoger niveau. Het samenspel is prachtig en zorgt ervoor dat je wilt doorlezen en  een goed beeld hebt van de situaties. Én toch is er nog genoeg ruimte voor je eigen fantasie.

 

Het is bijzonder hoe  alle aspecten die later in Dragts boeken terechtkwamen, zoals vriendschap, adellijke personages en avontuur, ook al een rol spelen in dit boek. De strijd om de Hartenkoningin is een leuke toevoeging aan het rijke oeuvre van Tonke Dragt. Het is niet haar beste werk, maar het is een smakelijk tussendoortje.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb