Wereldspionnen - James Ponti


Sara’s leven verandert in één klap wanneer een wildvreemde man (die zich Moeder noemt) haar meeneemt naar Schotland. Eenmaal daar blijkt dat Sara met vier andere kinderen is geselecteerd door de Britse geheime dienst om spion te worden.

Allemaal hebben ze hun eigen talent, en dat van Sara is hacken. Samen met Parijs, Rio, Kat en Sydney leert Sara (codenaam Brooklyn) alles over sluipen, inbreken en explosieven.

Hun opdracht? De wereld redden van duistere schurken.

Hun eerste geheime missie? Operatie Willie Wonka!

Zijn de Wereldspionnen er klaar voor? (flaptekst)

Een spion! Welk kind wil nou geen spion zijn? In dit boek komt die droom uit voor Sara, ze wordt een spion. Spannende spionagetrucs en dan een opwindende missie! Het begint als een soort van introductie voor het spionageleven. Maar wanneer de missie gevaarlijker wordt, neemt de spanning ook toe…

De spanning wordt opgevoerd door steeds meer aanwijzingen (mythologische), milieuproblematieken en het tunnelnetwerk onder Parijs.

 

Hoewel het verhaal ontzettend interessant is, wordt het naarmate het avontuur vordert lastig om alles te begrijpen. Er wordt veel gewisseld van perspectief, flashbacks zorgen voor verwarring en de vertaling lijkt niet altijd even goed te lopen. Sommige zinnen zijn erg lang en af en toe klopt de woordvolgorde ook niet.

 

Maar het geldt ook voor de schrijfstijl. Waar ik meteen in het boek viel en geïnteresseerd was, werd dit in de loop van het verhaal steeds minder. Het gebruik van ingewikkelde woorden en steeds complexere situaties zorgden ervoor dat ik gefocust moest blijven tijdens het lezen en niet echt meer kon ontspannen. En dat is niet de bedoeling van lezen voor mij. Dit boek schijnt geschikt te zijn voor kinderen vanaf 9 jaar, maar ik vraag me af of kinderen van die leeftijd het verhaal wel kunnen volgen. En dat is jammer, want het verhaal is erg interessant en spreekt tot de verbeelding!

Ook door het gebruik van bestaande locaties en het meenemen in het traject van spion worden, word je wel echt betrokken en krijg je alles mee. Na het lezen van dit boek wil je eigenlijk nog meer dan eerst zelf een spion worden.

 

Het eerste deel van de serie Wereldspionnen heeft zeker potentie. Alleen mag er nog wel wat worden geschaafd aan de schrijfstijl en de woordkeuze. Ik ben benieuwd naar het vervolg en hoop dat dit wat duidelijker wordt. En nog mijn complimenten voor de vormgeving! Het omslag spreekt aan en nodigt uit tot lezen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb