Waar is Grote Broer? - Linde Faas


Kleine Broer en zijn Grote Broer wonen in een bloem in de jungle. Kleine Broer is overal bang voor, dus hij komt zijn bloem niet uit. Maar op een dag is Grote Broer kwijt. Kleine Broer zal wel uit zijn veilige bloem moeten komen om hem te zoeken…

 

Dan ontdekt Kleine Broer hoeveel groter en mooier de wereld daarbuiten is. (flaptekst)

Een nieuw prentenboek van Linde Faas. Zij maakt de laatste jaren veel indruk met haar illustraties in kinderboeken, zoals de vernieuwde uitgave van Het Sleutelkruid van Paul Biegel en de serie Mus & Kapitein Kwaadbaard van Kevin Hassing. Ook de boeken van Pieter Koolwijk, waaronder Gozert dat net een zilveren griffel heeft gewonnen, zijn door Faas geïllustreerd. Nog maar kort geleden werd bekendgemaakt dat zij de illustraties maakt voor het nieuwe boek van Tonke Dragt, dat Dragt samen met Rindert Kromhout schrijft: Wie achter deze deur verdwaalt (verschijnt november 2021).

 

Al eerder maakte Linde Faas zelf prentenboeken, maar daar heb ik nog geen enkele van gelezen. Maar toen ik de aankondiging van Waar is Grote Broer zag, moest ik deze van mezelf kopen. En daar ben ik erg blij mee.

 

Als ik aan illustraties van Faas denk, komt meteen het woord ‘sfeer’ in mij op. Haar kleurgebruik is sfeervol! En dat geldt ook voor dit prentenboek. Meteen het omslag is daar al een voorbeeld van. Bijna de gehele illustratie bestaat uit één kleur in verschillende tinten. Dit zorgt voor een warm geheel. Hoofdpersoon Kleine Broer is blauw en valt daardoor extra op. Dit trucje hanteert Faas op elke bladzijde. Groene ondergrond, dan een blauwe, dan een gele… blader zelf maar eens door het boek. Je ziet het meteen. Ik kan er kort over zijn: de illustraties zijn verzorgd, sfeervol en doeltreffend. Nu al één van de mooiste prentenboeken van het jaar. Wat mij betreft krijgt Linde Faas hier volgend jaar een zilveren penseel voor.

 

Het verhaal is lief. Eigenlijk is het een wijze les voor de kinderen die het boek voorgelezen krijgen. Linde Faas heeft deze les verpakt in een leuk verhaaltje met een paar mooie ontmoetingen. Een leuk verhaal, al is het niet heel bijzonder. Maar een prentenboek hoeft het ook niet van de tekst te hebben. De illustraties zijn het belangrijkste. In dit boek halen die het verhaal op en zorgen ervoor dat het een erg goed prentenboek is.Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb